El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona ha admès a tràmit la demanda que els veïns del barri de Poble Nou van presentar contra l'Ajuntament per "haver incomplert la seva obligació d'aplicar la legislació vigent" i no desmantellar les antenes de telefonia mòbil que hi ha en un terrat del carrer Balmes. El portaveu dels afectats, Lluis Benejam, recorda que aquestes instal·lacions operen a la zona de forma "il·legal" des del juliol de 2010 quan havia d'haver-se aplicat el pla d'implantació que establia els punts de la ciutat on aquestes podien ubicar-se. D'altra banda, els veïns també than presentat les al·legacions -pendents de resoldre- contra la modificació puntual del Pla Genera que "intenta legalitzar de facto la instal·lació".

"Hem esgotat tota la maquinària legal per obligar l'Ajuntament a fer complir la llei", asseguren els veïns. Però les antenes continuen on eren. Per això, el passat mes d'otubre van presentar el contenciós -després de presentar una denúncia al consistori- amb el suport de 314 signatures per reclamar que es fes i ara s'ha admès a tràmit. És un dels processos que tenen endegats per intentar que es desmantellin. Però no l'únic. El mes de juliol el consistori va aprovar inicialment una modificació al Pla General que permetria que les antenes po?guessin seguir tot i quedar fora de planejament. El consistori va argumentar que la decisió passava per no haver de pagar indemnitzacions que es xifraven entre quatre i cinc milions d'euros i asseguraven que se seguia negociant amb l'empresa que marxés voluntàriament. Els veïns, però, van acusar el govern municipal de mentir perquè els va demanar temps per negociar i redactar una ordenança que havia de permetre aplicar el pla d'implantació però "s'ha intentat afavorir la companyia". "És trist que ens haguem de gastar temps i diners per aconseguir que simplement l'Ajuntament apliqui la seva pròpia legislació", insisteixen.

Les antenes estan instal·lades en un teulat particular des de fa més de tretze anys. Desde llavors, els veïns no han pogut fer res per fer-lestreure però al març de 2009 la situació va canviar quan l'Ajuntament va fer una modificació del Pla General per a la implantació de serveis tècnics de telecomunicacions, que inclou el Pla Director del seu desplegament. Segons la normativa, les antenes no compleixen les localitzacions establertes en un total de 12 emplaçaments, com el cas d'aquestes, i s'havien de traslladar a les previstes en zones de l'extraradi en un termini de dotze mesos. Un termini que va vènçer fa 25 mesos. El consistori va explicar llavors que el Pla requeria d'una ordenança per a fer-lo complir perquè en el seu moment les antenes van obtenir llicència i que negociaven per aconseguir que es fes voluntàriament. Els veïns han denunciat reiteradament la situació i ara donen per trencades les converses. Sobretot, després que l'Ajuntament aprovés la modificació que vol deixar sense efecte el Pla d'implantació, que Urbanisme hauria d'aprovar o no definitivament.