El Ministeri de Defensa no està disposat a vendre a qualsevol preu els terrenys que ocupen l'antiga base americana Loran-C de l'Estartit. La setmana passada, l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon (CiU), va trobar-se amb un tècnic de Defensa que, malgrat la voluntat ministerial d'arribar a un acord, les xifres econòmiques segueixen molt separades. Així, si el preu de venda segons el Ministeri haurien de ser sobre els 800.000 euros, l'Ajuntament no està diposat a anar més enllà "dels 100.000, 150.000 euros", segons el batlle. Per Cordon, aquest és "un preu simbòlic" per a Defensa i un "preu raonable" per a l'Ajuntament. "No apugem més la nostra oferta perquè tampoc podem, però s'ha de tenir en compte que som dues administracions que hem de col·laborar i treballar pel servei al ciutadà", ha afegit l'alcalde.

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha demanat des que els darrers operatius dels Estats Units van abandonar la base el maig del 1995 que se li cedeixin aquests terrenys, expropiats per l'Estat a finals dels anys 50 del segle passat (la base es va posar en marxa ?l'any 1961). No obstant això, i com apunta l'alcalde, el Ministeri de Defensa sosté que, d'acord amb la legislació, aquests terrenys no es poden cedir, sinó que s'han de vendre. En aquest sentit, el Ministeri de Defensa ha valorat aquest espai en un valor pròxim als 800.000 euros (per una extensió total de 355.238 metres quadrats).

Cordon ha explicat que després del darrer contacte la setmana passada amb el tècnic de Defensa va constatar que el Ministeri té voluntat d'acostar posicions. No obstant això, l'Ajuntament no té cap intenció d'oferir un euro més, mentre que la rebaixa que estaria disposat a realitzar el Ministeri de Defensa queda, igualment, molt lluny dels 150.000 euros municipals.

L'alcalde entén que Defensa busca una solució per treure's de sobre aquesta i d'altres infraestructures; malgrat la qual cosa sembla que no ho farà a qualsevol preu.

La base de l'Estartit estava assignada al servei de guardacostes de la Marina dels Estats Units i s'explica en el context de la Guerra Freda en el pols amb l'extinta Unió Soviètica. El seu objectiu era el control de la navegació pel Mediterrani a través del sistema de navegació Loran-C, terrestre, que generava el triangle amb les bases de Lampedusa (Líbia) i Kargaburun (Turquia) i permetia determinar la posició exacta de vaixells i avions. La caiguda de la URSS i l'aparició del GPS (molt semblant al Loran-C, però per satèl·lit) van jubilar el sistema.

El desembre de 1994 el control de la base sobre el Mediterrani es va apagar. Des d'aleshores, el Ministeri tan sols ha retirat l'antena de 150 metres i, l'any 2009, ferralla i residus contaminants. Els edificis no s'han tocat.