Uns 25 voluntaris van treballar , ahir, durant dues hores als marges del riu Daró extraient les deixalles que s'hi acumulaven. Es tractava de membres de la Plataforma Retorna, la Fundació de Prevenció de Residus, del Consorci de les Gavarres i veïns de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Huera. En total, els voluntaris van retirar 4 tones de runa i 200 quilos de roba, pintura, olis i envasos d'una zona de 800 metres. Aquesta iniciativa és la quarta i última acció de neteja que la campanya "Desembruta" organitza arreu de l'Estat. "És el lloc, on hem trobat més deixalles perquè gran part de les escombraries eren runa i pesen molt", va explicar la directora de comunicació de la plataforma Retorna, Anna Crespo.

Els voluntaris van començar a extreure les deixalles abandonades a les onze del matí i fins al migdia van netejar una tram de les ribes del riu Daró que travessa el massís de les Gavarres a la comarca del Baix Empordà. El massís de les Gavarres, on es troba el riu Daró, té una extensió propera als 350 quilòmetres quadrats, repartits en una vintena de municipis.

En total van extreure 4 tones de runa i materials de construcció i 200 quilos de deixalles tals com: envasos, plàstics, teixits, roba, sabates, pintura, fragments d'uralita, aparells electrònics i llaunes d'oli de cotxe entre d'altres. L'acció també ha comptat amb l'ajuda logística de Construccions Burgos-Gasul i tots els voluntaris van treballar amb una bossa reutilitzable de cotó orgànic i de comerç just.

Segons la directora de comunicació de la plataforma Retorna, Ana Crespo, en aquesta zona on van realitzar la neteja hi viu una gran varietat d'espècies vegetals i animals. Per això, el riu Daró és considerat un dels rius més ben conservats de Catalunya i està inclòs a la Xarxa Natura 2.000. "Tot i això, les Gavarres estan envoltades per diversos nuclis de població que generen moltes deixalles", va ressaltar Crespo.

"Ens ha sobtat trobar tantes deixalles. Hem localitzat escombraries com uralita, moltes sabates i una llauna d'oli de cotxe de cinc litres, això vol dir que algú va anar a canviar l'oli del seu vehicle en aquesta zona", va considerar la directora de comunicació. Les llaunes i els plàstics són els materials de més dificil desaparició i cal treure'ls.

Segons Crespo aquesta va ser l'acció de neteja on s'ha extret més quantitat de deixalles. "S'ha de tenir en compte que es tracta de runa i per això pesa molt", ha apuntat la directora de comunicació.

D'altra banda, aquesta va ser la quarta i última acció general de neteja que ha realitzat la campanya "Desembruta" a tot l'Estat. Aquesta iniciativa promoguda per l'entitat Prevenció de Residus i Consum Responsable, l'associació Retorna, l'obra social de Caixa Madrid i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà tenia previst realitzar aquesta última acció als 15 abocadors incontrolats que van aparèixer arran del gran incendi de l'Alt Empordà. No obstant això, aquesta iniciativa va quedar postergada i l'entitat va decidir canviar d'ubicació i fer-ho a les Gavarres.

Des de la campanya Desembruta, asseguren que continuen treballant amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà per poder realitzar la neteja dels abocadors en els pròxims mesos.