Els alcaldes de Girona i Figueres estan molt molestos amb la ministra de Foment, Ana Pastor, per haver anunciat que finalment el Tren d'Alta Velocitat (TAV) arribarà el gener des d'un míting del PP. Carles Puigdemont ha acusat Pastor d'actuar amb "deslleialtat i menyspreu" cap als gironins perquè ha decidit fer un anunci "molt esperat" durant anys pel territori només seguint "interessos electoralistes i partidistes". Tant Puigdemont com Vila han assegurat que fa temps que pressionen Foment per tenir data definitiva d'arribada i han lamentat que la seva "resposta oficial" hagi estat des d'un míting de final de campanya. "Ha actuat amb una gran insensibilitat i menyspreu", ha afirmat Puigdemont.

Els anuncis que la ministra de Foment va fer ahir durant un míting del PP a Lloret de Mar (Selva) s'han convertit en la gota que ha fet vessar el vas. Tant l'alcalde de Figueres, Santi Vila, com el de Girona, Carles Puigdemont, no han amagat el seu enuig per la manera com Pastor ha posat nova data a l'arribada del TAV -aquest cop, al gener- i ha anunciat bonificacions per als vehicles que passin per l'AP-7 mentre l'N-II continuï empantanegada.

"Això confirma la mala manera de treballar del Ministeri de Foment", ha assegurat Santi Vila. De fet, tant ell com l'alcalde de Girona, han demanat, per activa i per passiva, una reunió on es posés damunt la taula la data d'arribada del TAV a les seves ciutats.

"Ho proposem formalment, els escrivim, ens hi reunim i ens contesten des d'un míting del PP; estic convençut que, fins i tot, simpatitzants i votants seus ho reproven", ha dit l'alcalde de Figueres. Carles Puigdemont, per la seva banda, ha parlat obertament de "deslleialtat i manca de respecte envers els gironins" per part de la ministra Ana Pastor.

L'alcalde ja va queixar-se quan el president estatal, Mariano Rajoy, va anunciar a París que l'alta velocitat connectaria Barcelona amb la frontera francesa l'abril del 2013. I ara, no s'ha estat de retreure que aquesta situació s'ha tornat a donar, i ningú els ha comunicat res formalment.

Insensibilitat i menyspreu

"Anunciar en un míting electoral informacions importants i rellevants, que l'ajuntament fa molt temps que espera, demostra la insensibilitat i el menyspreu envers els gironins, que fa temps que patim unes obres de gran impacte a la ciutat", ha dit Puigdemont. L'alcalde de Girona, a més, ha criticat la ministra de Foment per aprofitar la campanya electoral per anunciar-ho.

"Em sembla molt innoble que hagi anunciat ara, per interessos estrictament partidistes i electoralistes, informació que mereixíem saber de manera formal", ha dit Carles Puigdemont. I en to irònic, l'alcalde ha afegit que, de moment, l'únic que els ha comunicat l'Estat seguint les vies preceptives ha estat el recurs pels trens que els dos ajuntaments van organitzar per anar a la manifestació de la Diada.

Puigdemont també ha dit que, per a l'Ajuntament de Girona, saber quan arribarà el TAV "no és un caprici", perquè es volen fer polítiques de promoció de la ciutat. A més, l'alcalde també ha precisat que no li surten els números, perquè fins ara sempre se'ls havia dit que l'alta velocitat cobriria el trajecte entre Barcelona i Girona en 35 minuts, i no en 40 com va dir ahir Pastor.

Esperar a l'esmena

D'altra banda, l'alcalde de Figueres ha rebut amb recel l'anunci d'incloure una partida de 3 MEUR als PGE i destinar aquests diners a bonificar aquells vehicles que passin per l'AP-7 mentre durin les obres de l'N-II. Santi Vila ha dit que estaran amatents a l'esmena, que es presentarà el proper dilluns al Senat, per veure d'entrada quin tipus de vehicles gaudiran dels descomptes (que, sobretot, esperen que siguin camions) i a quins trams en concret afectarà de l'N-II (si només els de la Selva o bé també els de l'Alt Empordà).