El concurs per l'adjudicació de la gestió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) guanyat per Acciona s'embolica als jutjats. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) acusa el Govern de la Generalitat en una interlocutòria de manca de transparència i li reclama que entregui la documentació demanada per Aigües de Barcelona (Agbar), que va ser l'empresa que va fer l'oferta no escollida en el concurs, i vol impugnar el concurs.

La Generalitat va adjudicar la gestió a Acciona per als propers 50 anys per un import de 1.000 milions d'euros, dels quals gairebé 300 milions s'havien d'abonar en el moment de la firma del ?contrac?te. I poc després, Agbar ja va anunciar que aniria als tribunals per impugnar el concurs, perquè li semblava que l'oferta d'Acciona era "inviable" econòmicament. Per fer-ho, però, necessitava els documents amb les ofertes, que el Departament de Territori i Sostenibilitat li havia denegat.

Ara, el tribunal afirma en la interlocutòria que "resulta incomprensible que hagi estat denegada o que s'hagi limitat l'accés a una mera vista sota vigilància atès el marc legal". I Afegeix que "la transparència constitueix un interès públic en si matiex" i que "és un principi general de les administracions públiques". La resolució del TSJC, doncs, té l'origen en el procés contenciós administratiu que va interposar Agbar després de l'adjudicació per revisar tota la documentació de les ofertes i que Territori li havia denegat. La conselleria al·legava que es tractava de documentació confidencial. El tribunal, però, creu que la informació és rellevant per Agbar. "L'accés a aquesta informació per part de l'afectat és una condició òbvia per a l'eficàcia del recurs especial en matèria de contractació", destaca el tribunal.

El tribunal argumenta que "la regla a considerar és la de la transparència de l'Administració i l'accés dels interessats a la informació que els pugui interessar" i afegeix que si hi ha "excepcions han de quedar prou justificades". En aquest sentit, el TSJC explica que "en el cas que ocupa no s'ha aportat cap declaració de confidencialitat" en els termes establerts, tot i que sí que reconeix que es fa constar en l'acta una referència, "però ni la resolució va ser lliurada llavors a l'actora [Agbar] ni tampoc ha estat aportada a aquest procés".

Per tot plegat, el tribunal estima la sol·licitud de mesures cautelars que reclamava la companyia d'aigües de Barcelona i reclama diverses coses al Departament de Territori: En primer lloc, el llistat de tots els documents que hi ha en l'expedient del concurs d'ATLL. En segon, la identificació "clara i individual" dels documents que han de ser considerats com a "confidencials" "amb la respectiva motivació d'aquesta circumstància". Després el trasllat a Agbar dels documents que no tinguin aquesta condició, tant de la "proposició econòmica" (sobre B) com de "l'oferta" econòmica (sobre C) que va presentar Acciona. I, finalment, que es concedeixi "de forma immediata" a Agbar tràmit de vista del contingut de l'oferta econòmica.

En darrer terme, el tribunal sentència que "no es pot apreciar que el lliurament de la informació demanada pugui tenir ni tan sols l'efecte de retardar la formalització del contracte" i que les mesures cautelars no afecten els interessos de tercers, "ni tampoc del licitant.

Davant d'aquesta interlocutòria, fonts de Territori i Sostenibilitat van declinar fer cap mena de declaració sobre el cas fins que el jutge no es pronunciï.