L'alberg de la Vall d'en Bas serà una realitat al febrer. Començat el 2008 a partir de l'edifici de la caserna de la Guàrdia Civil i amb una inversió de 600.000 euros, servirà per centrar un projecte d'estades universitàries a la Vall d'en Bas. "Per la seva situació començarà un procés en què s'inclou el futur Museu del Camp". L'alcalde, Miquel Calm, afegeix que "anem fent a poc a poc i de manera decidida, però ens en sortim". Segons ell, "encara tenim capacitat d'invertir i, per tant, nosaltres l'anirem aplicant sobre el territori". Un altre dels projectes de l'Ajuntament és incorporar la xarxa de camins de la parcel·lària a la ruta verda d'Olot a Girona.

Calm va definir l'alberg d'hotelet, amb habitacions per a 4 persones. La capacitat serà de 56 llits, que incrementaran notablement el nombre de places d'allotjament de la Vall d'en Bas, que ara té uns 400 llits.

A més de servei de dormitori, l'alberg disposa de recepció, menjador, cuina i sala de jocs. Aquests equipaments estan repartits en una superfície total de 760 metres quadrats. L'espai està dividit en dues parts laterals i una de central. La del mig acull la recepció, la sala de jocs i el menjador. Aquesta part ha estat la més costosa perquè ha hagut de ser construïda en nova planta. En canvi, les altres dues només s'han hagut de rehabilitar, perquè eren part de la caserna.

Pel que fa a la situació actual de les obres, l'alcalde va explicar que fa poc s'han acabat els treballs per a la instal·lació elèctrica i la pintada dels interiors. Ara es duu a terme la col·locació del mobiliari i la previsió és que en el decurs de les properes setmanes es pugui començar la pintada de la façana.

L'obra haurà costat uns 600.000 euros, finançats per la Direcció General d'Arquitectura i Habitatge, plans de desenvolupament turístics i la Diputació de Girona. Va ser començada un any abans de l'entrada en servei dels túnels de Bracons, l'abril del 2009. La millora de la comunicació viària va deixar la Vall d'en Bas a poc més d'un quart d'hora del centre d'Osona i a una hora de Barcelona. Aquest fet va contribuir de manera decisiva a augmentar el turisme a la zona.

Per tal d'atraure i consolidar la Vall d'en Bas com un lloc d'interès turístic capaç d'interessar la gent de Barcelona i el seu cinturó, l'Ajuntament va configurar una xarxa de serveis, entre els quals s'hi comptava l'alberg.

El problema va ser que a partir del 2009 la crisi es va fer cada vegada més intensa. Aquest fet va alentir les gràfiques de turisme que en els primers moments de l'obertura dels túnels es van disparar.

La crisi també va frenar la posada en servei de l'alberg, que estava prevista per al 2010. Això no obstant, la perseverància i el fet que la primera fase i més costosa de l'obra s'acabés al 2010, ha donat continuïtat al projecte. Es tracta d'una situació similar a la del Museu del Camp, que poc a poc es va configurant a l'entrada a la Garrotxa per Bracons.