Els pastissers de les comarques gironines estan "preocupats" per les vendes de torrons, pastissos i tortells de Reis d'aquest Nadal. De moment, els artesans ja han notat una important davallada de les reserves i les vendes de torrons en relació a les que s'acostumaven a realitzar els anys anteriors des de mitjan novembre i inicis de desembre.

Segons el Gremi de Pastissers de Girona, la crisi i la competència deslleial fa que els ciutadans deixin en segon terme els dolços artesanals típics d'aquestes festes. "Les perspectives són dolentes però no ens desanimem, treballarem fort i podrem garantir una gran qualitat", va assenyalar el president del Gremi, Josep Costa. "Tenim la moral alta perquè estem convençuts del nostre treball tot i que el sector no està en el seu millor moment", va explicar el president del Gremi dels Pastissers.

Segons Costa, els artesans estan "preocupats" pel ritme de vendes que puguin realitzar aquest Nadal, ja que, de moment, han notat una forta caiguda de les reserves i comandes dels tradicionals dolços artesans. "La gent no compra torrons, no sabem què vendrem, no podem tenir previsions concretes", va explicar Costa.

El president va ressaltar també que aquest és un dels principals problemes que han d'afrontar els pastissers gironins durant aquestes festes nadalenques. Segons Costa, els artesans no es volen arriscar a preparar i elaborar molts dolços perquè no estan segurs si més tard tindran una sortida al mercat. "El que no podem fer és produir molts torrons o tortells perquè després es quedin a la nevera. Això és pèrdua sobre pèrdua", va assenyalar Costa.

Males xifres un Nadal més

El Nadal passat, els artesans de les comarques gironines ja van patir unes festes molt fluixes en vendes dels productes més típics en aquestes dates i tots els pronòstics apunten que les males xifres es tornaran a repetir de nou aquest any. "Des del 2007, la pastisseria, com la joieria, cada cop està pitjor", va lamentar el president dels pastissers.

Segons les dades del Gremi, en els últims cinc anys, han tancat cinc pastisseries a la demarcació de Girona i a Barcelona s'ha reduït a la meitat el nombre d'artesans associats al gremi. A més, aquest any, també han notat una disminució de les paneres i lots de regals que s'acostumen a encarregar per aquestes dates festives.

Preus més assequibles

D'altra banda, per fer front a aquesta situació de crisi en el sector, aquestes festes de Nadal, tal i com succeeix des de fa tres anys, els artesans no pujaran els preus dels seus dolços per potenciar-ne les vendes. "Ja fa anys que en comptes d'una teula de torró de 400 grams en fem tres de 150 grams i així els ciutadans s'animen a comprar-ne", va remarcar Josep Costa.

Segons els pastissers, el principal problema que afronta avui en dia el sector és la competència deslleial. "A qualsevol lloc es venen torrons a 1,50 euros. Això no és torró. No vull parlar de qualitat, però aquests preus enfonsen el sector", va assegurar Costa.

Tot i aquests mals pronòstics, els pastissers asseguren als possibles consumidors que els seus dolços artesans tindran una gran qualitat, ja que, a causa de la davallada de reserves, els pastissos i dolços que es facin seran sempre fets al mateix dia. "Ja veurem d'aquí a dues setmanes com van les reserves de tortells de Reis. De moment, esperem que la gent mantingui les tradicions nadalenques", va apuntar Josep Costa, president del Gremi.