El Departament d'Ensenyament de la Generalitat encara deu prop de dos milions d'euros al Consell Comarcal del Gironès, tot i haver abonat els imports de les beques de menjador corresponents a l'abril i a bona part del maig. Així ho va explicar ahir el conseller de l'àrea d'Hisenda, Sergi Baulida, qui va destacar que els impagaments del Govern català no afecten només el servei de menjador sinó també el de transport escolar.

L'àrea d'Ensenyament pateix la retallada més important del nou pressupost del Consell del Gironès, a la qual correspon un milió de la reducció de 1.600.000 euros dels comptes comarcals per al 2013. El gruix de la restricció pressupostària en Educació es deu a la pèrdua de subvencions pel menjador com a conseqüència de la implantació de la jornada continuada als instituts, també a la disminució de gratuïtats del mateix servei a l'escola concertada i a la reducció de l'aportació per al transport escolar no obligatori; això últim ha fet desaparèixer rutes que s'han quedat sense demanda, ja que els pares no han volgut pagar el transport. "Els perjudicats han estat els nuclis desagregats de poblacions com Quart i Llagostera", va remarcar Baulida. A més, el conseller comarcal va afegir que la Generalitat també ha rebaixat el tant per cent de comissió que els consells obtenien dels serveis que financen, passant del 5 al 3,5%.

Supressió de llocs de treball

La principal conseqüència de la retallada en el pressupost, tal com va informar Baulida, serà la reducció d'almenys quatre llocs de treball a l'àrea comarcal d'Ensenyament a partir del gener. Pel que fa als impagaments dels ajuts per al menjador escolar, Sergi Baulida va considerar que "el retard és evident, però s'ha millorat la situació"; ara bé, va afegir, "falta una part del maig i el juny, a més del primer quadrimestre d'aquest curs".

El pressupost del Consell del Gironès per al 2013 és un 10,11% inferior al 2012 o 1,6 milions d'euros, en xifres absolutes. A part de la reducció a Ensenyament, el responsable d'Hisenda va informar que 300.000 corresponen a ?Benestar Social, 60.000 de l'aportació de la Diputació de Girona i gairebé tota la resta, uns 200.000 euros, a una rebaixa important de l'Agència Catalana de Residus. El motiu és que el Consell Comarcal hi pot aportar menys quantitat de cartró i vidre perquè en recull menys, ja que aquest material es roba dels contenidors. Baulida va descriure aquesta situació com "temes que deriven de la crisi", relacionats amb l'economia submergida.