L'Ajuntament de Blanes i la Diputació de Girona han arribat a un acord perquè l'ens provincial pagui part de les obres ja realitzades a la riera Joaquim Ruyra i a l'edifici que es va descalçar pels aiguats de l'octubre de l'any passat. En concret, la Diputació donarà una subvenció de 100.000 euros, que servirà per alleugerir el cost total de les reparacions, que va ser d'uns 500.000 euros. Aquests diners els va avançar l'empresa mixta Aigües de Blanes i l'Ajuntament li haurà d'anar retornant.

El Govern de Blanes ha aprovat, doncs, un conveni amb la Diputació perquè l'ens doni aquests 100.000 euros a l'Ajuntament pels costos de reparació ja realitzats a Joaquim Ruyra. L'alcalde Josep Marigó va destacar que aquest pagament es farà en dues vegades: 50.000 euros ara i 50.000 més ?l'any vinent. I va afegir que estan "contents" per haver aconseguit la subvenció, malgrat que reconeix que tot "és molt lent". Les obres de consolidació van pujar a gairebé 500.000 euros i van servir per fer la consolidació de l'edifici descalçat dels números 52 i 54, l'allotjament dels veïns que es van desallotjar i les obres al caixó i a carrers adjacents. Amb aquests diners, doncs, l'Ajuntament podrà pagar part de les obres a Aigües de Blanes, que segons Marigó, ja ha pagat als proveïdors de la reparació.

La reparació definitiva

Tot i la reparació d'urgència, la rambla Joaquim Ruyra continua tallada en el tram afectat més d'un any després, perquè l'Ajuntament no té prou finançament. De fet, en una entrevista a aquest diari, Marigó ja va advertir que si només ho ha de pagar el consistori l'obra no es podrà fer fins el 2015 o 2016. Per això, l'alcalde va avançar que estan treballant per intentar trobar una solució per poder finançar la reparació definitiva de la riera.

D'entrada, estava previst que ho pogués pagar l'ACA en reconvertir un conveni que té signat amb l'Ajuntament. Marigó va admetre, però, que les negociacions amb l'ACA estan aturades de moment i que es podrien allargar tenint en compte la situació en què es troba l'ens. Per això, l'Ajuntament busca alguna subvenció per finançar el projecte. "Estem treballant per demanar una subvenció Feder per fer l'actuació definitiva", va assegurar Marigó.

L'Ajuntament va elaborar un primer avantprojecte per reparar de manera definitiva el tram malmès que ascendia a 1,2 milions d'euros i, aquest passat estiu, l'ACA el xifrava en 800.000 euros. El preu del projecte podria ser encara menor. Marigó va explicar que l'enginyer municipal ha estat treballant i ha aconseguit que depenent del que es vulgui fer exactament es podria tenir un projecte per un cost d'entre 300.000 i 500.0o0 euros.

Segons Marigó, l'enginyer ha anat ajustant-se al màxim, perquè hi ha alguna reparació que ja es va fer. És el cas, per exemple, de trossos trencats al terra del caixó de la riera de la rambla Joaquim Ruyra i de la conducció pluvial del carrer Anselm Clavé, que ja es van realitzar les primeres setmanes de l'incident.