E

s convertirà en la primera alcaldessa de la ciutat de Figueres en substitució de Santi Vila, que ha estat nomenat conseller de Territori. Marta Felip assumirà el càrrec gairebé a l'equador del segon mandat de Vila, previsiblement en un ple extraordinari que se celebrarà divendres vinent. L'actual primera tinent d'alcalde va entrar al consistori figuerenc per primera vegada en les darreres eleccions. Ho va fer com a número dos de la llista de Vila -tot i que, com a independent- i sota l'aixopluc de ser una "experta" en el món de l'administració per haver exercit de secretària en múltiples consistoris. Tot i que encara no ha fet declaracions ni l'alcalde ho ha fet oficial, en les darreres setmanes ja va assegurar que apostava perquè fos ella qui es qudés al capdavant del govern.

Felip va néixer a Figueres el 25 de novembre de 1972. Tot i que ella mateixa reconeixia en una entrevista al 9diari durant la campanya que molta gent de la ciutat no la coneixia, assegurava que la seva família era d'aquí de "sempre". Fins i tot el seu avi havia ostentat una carnisseria a la Rambla i el seu pare va continuar amb la tradició. Va estudiar al cèntric i històric col·legi Sant Pau i va cursar el BUP i el COU just al costat, a l'Institut Ramon Muntaner. La seva carrera universitària la va iniciar a la Universitat de Girona, on va fer tres anys d'Història. Aleshores, explicava, es va adonar que el que més li interessava era el món sociopolític i jurídic i s'hi va encarrilar. Va ser a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on va cursar Ciències Polítiques i de l'Administració. S'hi va llicenciar l'any 1996. Un any abans, el 95, va fer pràctiques al Departament de Governació a Girona i allà li va tocar "recollir les actes de constitució dels ajuntaments de la província". Amb aquesta experiència va entrar de ple en el món de la política local i va decidir-ho: "Volia ser secretària d'ajuntament". Va fer les oposicions i al 1999 va començar a treballar a l'Ajuntament de la Vajol. Allà, explicava, va viure l'experiència de prop. Un municipi amb només 68 habitants on es feien assamblees de veïns a la tarda i un lloc on va adquirir l'experiència per, més endavant, assumir secretaries de diversos consistoris.

Entre els anys 2003 i 2010 va dur a terme múltiples postgraus en Dret Local, Urbanístic i Urbanisme. Del 2001 al 2003 va ser secretària-interventora de l'Ajuntament de Portbou; de 2004 a 2007 secretària general d'Olot; de 2008 a 2009 a Vic i de 2009 al 2011 ho va ser a l'Ajuntament de Castelló d'Empúries. D'aquí va saltar a la llista de Santi Vila. Felip també és professora associaciada al departament de Dret Públic de la Universitat de Girona, on imparteix l'assignatura de Ciència de l'Administració. I des del 2007 fins al 2011 va exercir de presidenta de la Junta del Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració local de la província de Girona.

Experta en l'àmbit de l'administració local, Vila hi va contactar amb l'objectiu d'incorporar-la a la seva llista. Tot i que només es porten un any -Vila és del 1973- no es coneixien però sí que en tenia referències. Felip va acceptar amb un objectiu clar: modernitzar el consistori, simplificar l'administració i fer-la més propera al ciutada. Després d'aconseguir la majoria absoluta en aquest mandat, Marta Felip es va convertir en la primera tinent d'alcalde del consistori i en la directora de l'àrea d'Organització, Persones i Relacions Institucionals. Fa alguns mesos, però, també va passar a assumir la regidoria de Cultura, després que plegués l'edil Mercè Castelló. D'entre els assumptes que ha hagut d'encarar, hi ha hagut la catalogació dels llocs de treball del consistori -endegada fa temps- que ha provocat algunes polèmiques. En l'àmbit cultural, la reforma dels Caputxins o la Casa Empordà, tots dos projectes encara pendents d'acabar d'enllestir-se. La futura alcaldessa també ostenta el càrrec de vicepresidenta del Xaloc, l'organisme de la Diputació de Girona que s'encarrega de gestionar els tributs locals.