L'Ajuntament de Figueres ha ingressat per la venda d'energia de les 576 plaques fotovoltaïques de la plaça Catalunya 31.192 euros. Ho ha fet des del mes de desembre de 2011 fins al desembre de 2012, és a dir, durant un any. Es tracta d'una xifra lleugerament inferior a la prevista inicialment de 40.000 euros però des del consistori ja van explicar aquest estiu que el canvi de tarifes ha impedit que s'hi pogués arribar. Malgrat això, el regidor de Medi Ambient, Pere Giró (CiU), assegura que els resultats són molt positius i que aquesta situació animarà a posar aquest tipus d'instal·lacions en d'altres punts de la ciutat "tan bon punt sigui possible".

El projecte es va finançar a través dels plans Zapatero i tot i que ja estava finalitzada la coberta, les plaques no es van poder connectar fins al mes de setembre de 2011. El consistori feia una primera avaluació del seu funcionament el passat mes de juny. Aleshores va xifrar en 16.750 euros el que s'havia generat des que s'havien posat en funcionament.

Segons els càlculs anuals als quals ha tingut accés Diari de Girona, però, durant un any s'han generat més de 31.000 euros en ingressos i l'energia produïda s'ha situat en 134 MWh/any. D'altra banda, el sistema ha permès reduir les tones anuals de CO2 emeses a l'atmosfera. Aquesta xifra se situa en 35,67 tones/any menys, la qual cosa representa l'emissió de tot un any en sis llars. L'equipament compta, a més, amb un panell informatiu on s'informa en temps real de les dades que genera la instal·lació.

Uns resultats "molt bons"

D'entre les dades registrades durant un any, hi ha el dia en què es va registrar la producció màxima. Això passava el 16 de maig de 2012. Aleshores, es van generar 689 kWh, amb una relació de 7,49 kWh produïts per kWp instal·lat.

Giró assegura que, tenint en compte que es va finançar amb fons estatals i que el seu manteniment se situa en uns 5.000 euros anuals, "el sistema és molt beneficiós per Figueres". Això, diu, els anima a intentar treballar per poder dur a terme altres projectes similars en d'altres punts de la ciutat.

L'espai, que ocupa uns 1.252 m2, es va inaugurar el mes d'abril de 2011 -coincidint amb la Diada de Sant Jordi- a través d'un acte organitzat per diverses entitats. L'actuació, però, es va iniciar el mes d'agost de 2010 amb l'objectiu de cobrir aquesta emblemàtica plaça de les inclemències del temps que han patit durant anys els comerciants que hi fan el mercat setmanal. L'obra ha permès, a més, que s'hi organitzin múltiples activitats i se n'hi desplacin d'altres quan hi ha pluja. La infraestructura es va licitar per 2.077.400 euros però es va acabar adjudicant per 1.751.566 euros a l'empresa Ferrovial Agroman.