El PSC alerta dels perills mediambientals que comportarien les prospecció per fracking que una empresa minera podria fer a Ridaura, Sant Privat i Sant Joan de les Abadesses. Per aquest motiu el grup parlamentari socialista ha demanat al Govern de l'Estat, a través d'una proposició no de llei al ple del Congrés -i simultàniament al Parlament de Catalunya- que promulgui una moratòria per a l'ús d'aquesta tècnica, suspengui les activitats i prohibeixi la concessió de noves autoritzacions

El PSC, que ja va presentar una altra proposició en aquest mateix sentit a la comissió d'energia, recomana que es constitueixi un grup d'experts per avaluar els riscos mediambientals lligats a la tècnica de fractura hidràulica, a través d'un informe que serveixi de base per a una normativa reguladora.

El diputat socialista per Girona Àlex Sáez assegura que "el Parlament de França ha prohibit l'extracció per fracking; a Alemanya i Gran Bretanya s'està considerant la prohibició i als Estats Units s'estan imposant moratòries per estudiar millor els seus efectes" i per tant, al seu parer "a l'Estat, i a Catalunya, hi ha una necessitat urgent de regular aquesta pràctica", alerta.

L'interès de les companyies petrolieres al Ripollès no és nova relata el PSC en un comunicat que recorda que ja va tenir "un punt de febrada geològica" als anys 80, que va portar empreses com la Companyia General Geográfica o la Union Texas a Vallfogona, les Llosses, Ripoll o Sant Joan de les Abadesses. I el novembre passat, el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat va autoritzar l'empresa anglesa Teredo Oils United perquè faci noves prospeccions a Olot i Ripoll. Un permís, que segons els socialistes, obliga la companyia a invertir 18 milions d'euros en sis anys i a dipositar una fiança per reparar qualsevol desperfecte al territori. A final de desembre Teredo encara no havia presentat cap pla de treball a l'Ajuntament de Ripoll.

Pel que fa al sistema del fracking, és un mètode de fractura hidràulica que consisteix en la realització de perforacions horitzontals ?d'entre un i tresquilòmetres dins les quals es col·loquen explosius per aconseguir fractures en profunditat a través de voladures. Seguidament s'hi introdueix un fluid a alta pressió, composat per aigua, sorra i additius químics, bona part del qual es perd durant el procés.

Tot plegat, segons el PSC "genera una alta contaminació als nivells freàtics més profunds que es poden propagar, amb el temps, a nivells més superficials i a la qual s'hi ha d'afegir l'impacte dels possibles efectes de materials pesants com el mercuri i l'urani-.

Per tot això, el diputat socialista Àlex Sáez destaca que "des d'un punt de vista de preservació del medi ambient i de les condicions que ha de tenir per assegurar la salut de les persones, no podem estar d'acord amb aquestes pràctiques perquè no ofereixen les garanties que els ciutadans i ciutadanes mereixen" perquè a més, "la prospecció per fracking porta implícit riscos mediambientals que m'atreviria a qualificar d'intolerables", critica Àlex Sáez.