El Príncep d'Astúries i Girona, el president del Govern, Mariano Rajoy, i el cap de l'executiu català, Artur Mas, inauguraran demà el tram del TAV entre Barcelona, Girona i Figueres, una connexió que permetrà l'enllaç en alta velocitat amb França.

La ministra de Foment, Ana Pastor, també participarà en l'estrena d'aquest tram, que començarà amb l'arribada de les autoritats a l'estació de Barcelona-Sants. Allà es veuran Rajoy i Mas per primera vegada des de la celebració de les eleccions catalanes.

Des de Sants, les autoritats es desplaçaran a l'estació de Figueres-Vilafant, on el Príncep descobrirà una placa commemorativa; després les autoritats es desplaçaran a Girona, i allà tindrà lloc l'acte institucional, amb les intervencions del Príncep Felip, el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, i el president català, Artur Mas.

El TAV connectarà Barcelona amb Girona en 37 minuts i la capital catalana amb Figueres en 53 minuts a partir del 9 de gener, mentre que Girona quedarà enllaçada, amb alta velocitat, a 3 hores i 32 minuts amb Madrid, i a 2 hores i 13 minuts amb Saragossa. La línia es posa en marxa amb nou serveis diaris per sentit, dels quals vuit connectaran amb Madrid i dos serviran d'enllaç amb el TGV que va a París.

La companyia Renfe aplicarà en aquesta connexió un nou sistema de doble comercialització, ja que, en cada tren, part de les places sortiran a la venda com a AVE per a recorreguts llargs i una altra part com a servei Avant, per a trajectes entre Barcelona, Girona i Figueres, amb abonaments que inclouen descomptes per a viatgers freqüents, que també s'han fet extensius també als clients de l'Avant a Tarragona i Lleida.

Amb aquesta connexió, s'escurcen els temps per a trajectes com Madrid-París o Barcelona-París; de la capital espanyola a la capital francesa es tardarà ara en tren unes deu hores aproximadament, mentre que Barcelona quedarà connectada amb París en unes set hores.