Un de cada tres porcs senglars caçats l'any 2012 a Catalunya es va abatre a les comarques gironines. L'acció conjunta de caçadors, pagesos i Agents Rurals va permetre eliminar 11.134 exemplars de la cabanya porcina al llarg de l'any passat, segons dades del Departament d'Agricultura. Aquesta xifra confirma la virulència amb què la plaga de senglars colpeja la demarcació, ja que a tot Catalunya es van abatre 32.638 senglars (8.000 a lleida, 7.500 a Barcelona i 2.000 a Tarragona).

Agricultura mantindrà aquest 2013 les mesures de control poblacional per evitar la proliferació de senglars que ja va iniciar l'any passat, consistents en allargar els períodes de caça i crear batudes extraordinàries fora de temporada. Tanmateix, les xifres de 2012 revelen que a les comarques gironines es van capturar 370 exemplars menys que l'any 2011, quan la reducció de la cabanya va ser de 11.504 senglars.

Agricultura va admetre en un comunicat que la densitat dels senglars s'ha convertit en un problema que està comportant riscos de seguretat, accidents de trànsit i pèrdues econòmiques als conreus. També va constatar que la demarcació de Girona és una de les més afectades, i que la majoria d'ajuntaments han demanat autoritzacions excepcionals per controlar la població de senglars.

Però la conselleria també va defensar la feina duta a terme en aquests últims anys. Agricultura va treure pit sobretot per l'increment de captures en l'àmbit global respecte la temporada anterior: al contrari del que va passar a Girona, a Catalunya es van abatre 3.000 senglars més el 2012.

La disminució de captures en terres gironines es podria explicar perquè hi ha molts vedats i colles de caçadors que no faciliten les dades al departament. Segons el sindicat Unió de Pagesos (UP), la xifra real de senglars abatuts a Girona pot superar els 13.000 exemplars.

Cada cop més mesures

Una de les mesures estrella del Departament d'Agricultura per reduir el nombre de senglars va ser la d'ampliar els dies de caça. A les comarques de Girona el període es va allargar des del primer diumenge de juliol de 2012 fins al 10 de març de 2013. Durant els mesos de juliol i agost, com a novetat de la passada temporada, es va poder caçar el porc senglar quan aquest produia danys a l'agricultura.

A més, des des de fa cinc temporades es va ampliar la cacera del porc senglar a tots els dies de la setmana, dins del període hàbil i en els terrenys cinegètics de règim especial.

Una altra novetat va ser la creació d'un nou procediment anomenat Indexa per a la tramitació d'autoritzacions excepcionals per combatre els danys a l'agricultura causats per fauna cinegètica (principalment pel porc senglar) en època de veda (quan no es pot caçar). Aquest procediment també es va posar en marxa per a tramitar autoritzacions excepcionals fora de l'època de veda.

Amb això, Agricultura va buscar reduir al màxim el temps entre l'aparició dels danys i la captura dels animals que els han causat, per minimitzar l'afectació als béns. Amb totes aquestes accions la població global de senglars ha baixat, però aquests mamífers encara continuen fent destrosses al camp.

Destrosses de 2 milions de €

Segons el departament d'Agricultura, els senglars "han esdevingut un problema en totes aquelles zones on hi ha una superfície important de boscos, fins al punt que per a poder desenvolupar-hi l'activitat agrícola és pràcticament impossible fer-ho sense algun tipus de protecció específica. Els darrers anys, fins i tot en zones sense boscos ha augmentat força la presència d'aquests animals".

Els conreus més afectats per les destrosses dels senglars són els de blat de moro. La reducció de collita que hi provoquen és deguda no tan sols al trencament de plantes per menjar-se'n el gra, sinó també al fet que per a fer-se el jaç creen grans rodals de plantes trencades o ajagudes. Segons Unió de Pagesos, al Pla de l'Estany i a la Garrotxa alguns agricultors han perdut el 90 i el 100% de la collita de blat de moro per la plaga de senglars. "Només durant l'estiu passat, hem comptabilitzat unes pèrdues de 2 milions d'euros al camp gironí", van manifestar fonts del sindicat.

En cereal d'hivern com el blat i l'ordi, el dany del senglar no és tan greu com en blat de moro, però poden arribar a produir l'aixafament de grans rodals del cultiu.