El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona ha anul·lat el decret d'alcaldia de l'Ajuntament de Girona que va permetre llogar els trens per anar a la Diada a Barcelona i dóna parcialment la raó a l'Estat . En la seva sentència, argumenta que el consistori va excedir les seves funcions municipals però alhora critica també a la Delegació del Govern espanyol l'«intent d'utilització de les institucions amb la intenció d'aconseguir beneficis de caire polític o electoral».

En concret, el magistrat considera que «l´Ajuntament demandat decideix la contractació d´un servei per facilitar la mobilitat als actes de la Diada de l´11 de setembre excedint així del què ha de ser el seu àmbit competencial, ja que és clar que la referida celebració per la seva reivindicació i la seva transcendència excedia d´allò que és el seu àmbit de competència per endinsar-se en reivindicacions de caràcter clarament supra municipal».

El magistrat, però, també retreu a la Delegació del Govern «...aquest intent d´utilització de les institucions amb la intenció d´aconseguir beneficis de caire polític o electoral, encara que a la fi es demostrin erronis, que amb el pretext de defensar la legalitat, interposa recurs com el present, malbaratant recursos humans i econòmics dels òrgans judicials, amb coneixement de la escassa, per no dir quasi nul·la transcendència jurídica del seu resultat...»

El passat 20 de novembre es va saber que la Delegació del Govern de l'Estat a Catalunya, amb Llanos de Luna al capdavant, havia interposat un recurs contenciós administratiu pel contracte amb Renfe que va permetre a l'Ajuntament de Girona i al de Figueres organitzar trens especials per assistir a la manifestació de l'Onze de Setembre a Barcelona. En concret, advocacia general de l'Estat demanava als jutjats que anul·lés el decret d'alcaldia de l'Ajuntament de Girona del 7 de setembre de 2012 pel qual s'acordava contractar Renfe per un servei especial de tren. Es desconeix quines conseqüències exactes derivarien d'aquesta hipotètica nul·litat tot i que els serveis jurídics de l'ens municipal ho estan analitzant.

El passat dilluns, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va anar als jutjas per declarar sobre aquest cas. Des d'allà, el batlle va defensar que no va cometre cap il·legalitat contractant els dos trens i va criticar la despesa de diners públics en una causa que considerava «innecessària» i va titllar la demanda per part de l'Estat de «persecució ideològica».