El Museu d'Arqueologia de Catalunya disposa d'imatges en 3D dels dos cranis enclavats que es van descobrir al jaciment d'Ullastret (Baix Empordà) i que daten del segle III aC. En el moment de la presentació el novembre passat, ja es va definir com a una troballa excepcional a nivell europeu, atès que fins ara només se n'havien trobat cinc, dos d'ells a aquest mateix jaciment. En la primera fase d'estudi s'han fet proves radiològiques a la unitat de diagnòstic per la imatge de l'Hospital de Palamós, que ha cedit les seves instal·lacions i el personal necessari fora de l'horari d'atenció als pacients. Aquest material permetrà als investigadors aprofundir en l'estudi morfològic i anatòmic de les restes. Aquest estudi es farà en breu al laboratori de conservació-restauració que el Museu d'Arqueologia de Catalunya té a Girona. Les imatges en 3D s'han obtingut gràcies a un dispositiu tècnic de processament de dades d'última generació i seran especialment útils, segons els experts, per al procés de consolidació i restauració dels cranis.

Recentment, es va constituir un equip de recerca multidisciplinari, format per antropòlegs, arqueòlegs, restauradors i especialistes en altres disciplines, que van establir un protocol d'actuació per abordar l'estudi integral de les restes cranials humanes trobades a les excavacions fetes al Puig de Sant Andreu d'Ullastret l'estiu passat, entre els quals hi havia els dos cranis enclavats gairebé sencers.

Dues peces excepcionals

Els dos cranis perforats amb claus, que es van descobrir al costat de cinc més, s'exhibien com a trofeus de guerra en un dels carrers principals de l'antiga ciutat. Es tracta d'una troballa molt important a nivell d'Europa, ja que fins ara arreu del continent només se n'han trobat cinc més, dels quals dos d'ells en aquest jaciment del Baix Empordà. A l'espera dels resultats finals, es creu que les restes corresponien a dos homes ibers d'entre 20 i 40 anys, que eren enemics dels habitants del poblat morts en combat.