El cap de Protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant, va aportar la documentació que revela que l'expresident Jaume Torramadé hauria acceptat negociar un acord amb Minerva Amador per pagar una indemnització pel presumpte assetjament sexual a l'inici de la campanya electoral. En paraules de l'advocat Joaquim Oliva, el funcionari provincial va concretar que el pagament es faria mitjançant una companyia de teatre, La Paròdia, que està vinculada a un altres assessor de la Diputació. Amargant també va assegurar que ignorava si els honoraris de l'advocat Rafel Entrena es van pagar amb diners públics.

A la primera comissió d'investigació de la història de la Diputació de Girona havien de comparèixer Jaume Torramadé, el seu cap de gabinet, Josep Maria Bros, l'assessor Fidel Rincón, l'assessora Minerva Amador i el cap de protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant. Al final també es va demanar la intervenció del secretari de la corporació, Jordi Batllori. Segons el que considera la Diputació eren totes les persones que podien esclarir si realment hi va haver un acord per pagar 50.000 euros d'indemnització a Amador i si es plantejava fer-ho amb diners que sortissin del pressupost de la Diputació. La comissió també va tractar d'esbrinar si es van utilitzar diners públics per pagar algun serveis privats. Les compareixences no són obligades.

El primer a declarar va ser l'assessor Fidel Rincón, després que Minerva Amador no compareixés per una indispsosició. Va anunciar que ho farà quan es trobi bé de salut.

Rincón va assenyalar que és amic des de fa molts anys de Minerva Amador i per això la va acompanyar en part de la negociació. Segons Rincón, Amador està molt afectada per l'episodi i volia deixar d'estar vinculada amb la Diputació però demanava una compensació a canvi.

Sobre els fets, va narrar que va acompanyar Amador a una reunió amb Amargant al Tir Olímpic de Girona el 15 de novembre per trobar una sortida a la crisi. "Jo vaig haver de marxar abans, però havien arribat a un principi d'acord", va detallar Rincón. L'endemà, Torramadé va denunciar una presumpta extorsió i ella va acabar interposant una denúncia per un suposat assetjament sexual.

L'assessor va assegurar que ell no sabia d'on havien de sortir els diners. Una dada que constrasta amb la que va facilitar l'advocat d'Amargant: la companyia teatral La Paròdia, que s'hauria fet càrrec del pagament a Amador, està vinculada al mateix Fidel Rincón. Malgrat admetre que l'exassessora demanava una compensació de 50.000 euros pels dos anys, Rincón va fer una revelació inesperada: en el cas que Torramadé hagués demanat disculpes personalment el cas no hauria sortit ni a la llum pública. Segons Rincón, l'acord s'hauria aconseguit sense necessitat de pagar cap indemnització, només trobant-li una sortida professional a Minerva Amador.

El cap de protocol, Josep Maria Amargant, va aportar noves infromacions sobre les negociacions. Mitjançant el seu advocat, Joaquim Oliva, va revelar que en el document de pacte apareixia el nom de Jaume Torramadé. Amargant va reiterar que era a les reunions per ordre expressa del president. Segons ha explicat Amargant, es va arribar a un principi d'acord amb l'assessora per pagar-li 50.000 euros en concepte d'indemnització tot i que els assessors no tenen liquidació perquè no tenen contracte laboral.

La versió d'ahir d'Amargant és lleugerament diferent a les insinuacions del seu escrit, d'on es podia entendre que s'havien volgut utilitzar diners públics. "Els diners havien de sortir de la butxaca del senyor Torramadé", va concretar el lletrat Joaquim Oliva, que va detallar que Amador va demanar que se li pa?guessin els diners a través d'una companyia de teatre anomenada La Paròdia perquè "no volia tenir cap tipus de contacte ni amb Torramadé ni amb gent del seu entorn".

Finalment, segons Amargant, la negociació es va estroncar perquè Torramadé va presentar una denúncia per extorsió contra Amador i llavors va ser quan es va donar a conèixer l'assumpte del presumpte assetjament sexual.

Torramadé ho nega tot

A la sortida, Jaume Torramadé va servir per aclarir quin va ser el sentit de la seva compareixença. El també alcalde de Salt, visiblement nerviós, ho va negar tot. "Jo no he fet mai cap negociació", va afirmar Torramadé, que donat que ni tan sols hi va haver negociació, encara menys hauria tingut la intenció de fer servir diners de la Diputació de Girona per pagar una eventual liquidació a Amador. Si no havia existit negociació, "és evident que no existeix aquesta possibilitat", va remarcar Torramadé.

Davant la comissio també van declarar el cap de gabinet Josep Maria Bros i el secretari Jordi Batllori, que no van fer declaracions a la premsa.