Falta menys d'un mes perquè el Festival Internacional del Circ Castell de Figueres aixequi de nou el teló i no se sap si es podrà instal·lar la carpa vestíbul que hi ha previst al pati d'armes del Castell de Sant Ferran, a banda de les altres carpes que aniran a la zona del penal. Els organitzadors no tenen el permís del consorci que gestiona el recinte, que no veuen bé que s'ocupi el pati d'armes perquè suposarà tancar-lo als visitants durant quinze dies a banda de l'impacte visual que comporta instal·lar una vela de més de 35 metres de diàmetre. A canvi, han ofert dos espais alternatius, el pati del penal i el de l'antic hospital, però de moment no s'ha arribat a cap acord amb l'organització.

L'any passat van tenir la mateixa discussió però des del Consorci del Castell de Sant Ferran es va decidir donar llum verd perquè era la primera edició del festival i els esdeveniments es van "precipitar", segons el director d'aquest ens, Damià Abella. Arran de l'experiència, es va decidir marcar unes condicions, la majoria de les quals s'han acceptat per part de l'organització excepte el fet d'ocupar el pati d'armes.

Després del gran èxit aconseguit en la primera edició, fa uns mesos es va anunciar que el festival ampliava l'espai i l'aforament de les carpes i que la previsió era instal·lar la carpa vestíbul al pati d'armes per "accentuar la sensació de grandiositat" d'aquest espai. La resta de carpes -quatre (una de circ i tres de dues aigües)- estan previstes a la zona del penal. Des del Consorci, que gestiona l'ús dels terrenys i les instal·lacions del castell, consideren que una carpa d'aquestes característiques comporta un muntatge de grans dimensions -la carpa fa més de 35 metres de diàmetre- i desconeixen l'afectació que pot tenir al monument. "Calen unes piquetes molt grosses d'uns quants metres enterrades a terra" en una zona on hi ha bòvedes i cisternes al subsòl, explica el director, que afegeix l'impacte visual que comportarà per al monument.

Per altra banda, tampoc no volen haver de tancar aquesta part del recinte als visitants, atès que l'espai quedarà fora del circuit visitable durant almenys quinze dies. Per això, han proposat a l'organització dues alternatives, el pati del penal i el pati de l'antic hospital, "dos espais ben dignes", segons Abella, que permetrien que el circ i les visites convisquessin sense afectar el dia a dia. I és que, segons diuen, no es tracta d'impedir que es faci el festival de circ, que veuen amb bons ulls perquè és un bon dinamitzador de la zona, sinó de fer-ho complint unes condicions.

Des de l'Ajuntament, asseguren que el festival es farà els dies previstos a la ciutat i que confien i desitgen que l'emplaçament sigui el Castell de Sant Ferran. Per tal de desencallar aquesta qüestió, s'està treballant amb les parts implicades per tal d'aconseguir arribar a un acord el més aviat possible.

Les dates del festival i les xifres

El festival es farà des del 21 al 25 de febrer. Els organitzadors van anunciar que les entrades estaven anant a bon ritme -a principis de gener s'havien venut 9.000 localitats de les 21.200 que es van posar a la venda el 7 d'octubre passat. Davant la bona acceptació, es van programar dues funcions més amb 4.500 entrades més. En total, hi haurà quatre espectacles diferents amb 22 números mai vistos a Europa.

Aquest any, el certamen augmenta en superfície i aforament aquesta segona edició. Aixi, es dobla l'espai cobert per carpes passant de prop de 2.700 metres quadrats a més de 4.200 i se'n creen de nous, com ara un indret per preparar-se els artistes- alhora que es passarà de 1.450 localitats per funció a 2.250, el que suposa arribar a un total de 25.700 espectadors (l'any passat van ser 14.500) i hi va haver gent que es va quedar sense entrada.