El ple d'ahir a l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà va recordar els dels anteriors mandats amb les disputes entre el republicà Lluís Sais i el socialista Ramon Romaguera. L'exalcalde Romaguera va tornar a un ple municipal (el segon a què assisteix aquest mandat) per recriminar a Sais (també exalcade i ara cap de l'oposició), des dels bancs del públic, la seva actuació en l'assumpte de la biblioteca comarcal, que té una sentència d'enderroc, recorreguda per l'Ajuntament. Quan es va decidir tirar endavant en l'actual ubicació, Sais era alcalde i Romaguera, cap de l'oposició des d'on va alertar el govern d'aleshores (ERC i CiU) que el projecte no respectava la normativa urbanística. Al ple, també hi va assistir el veí denunciant, Josep Sabater, qui va reclamar a l'actual alcalde, Òscar Aparicio (PSC), que expliqui els ets i uts del procés d'aquesta biblioteca perquè la ciutadania n'estigui al cas.

La discussió de les circumstàncies que han acabat amb la sentència d'enderroc parcial es va allargar durant un parell d'hores amb interpel·lacions de Sabater i Romaguera amb Sais i el regidor de CiU, Xavier Dilmé. La tensió era palpable i, fins i tot Aparicio, que ha compartit molts anys de vida política amb Romaguera, va advertir a l'exalcalde que el desallotjaria si no deixava d'interrompre Sais.

L'exbatlle socialista va retreure a Sais que "segueixi defugint i traslladant responsabilitats" i va explicar que si el grup del PSC que aleshores representava no va presentar també un recurs contenciós administratiu per aquest tema fou perquè no hi havia unanimitat. I va afegir que hi ha altres assumptes del mandat presidit per Sais que poden tenir conseqüències negatives, com són el projecte dels jutjats i arxiu històric; el canvi d'ús d'uns diners d'un Fons Zapatero i el conveni amb Soera per urbanitzar el Puig de Sant Ramon. D'aquest darrer, va dir que si l'actual govern no ho arregla en breu, ho portarà a la Fiscalia.

Sais va retreure a Romaguera que hagués judicialitzat assumptes de l'Ajuntament per primer cop i va recordar que el PSC no va presentar al·legacions al projecte. Sais, però, va manifestar que potser havia comès un error en no intentar frenar el contenciós administratiu quan va tenir coneixement que Romaguera hi estava relacionat, si bé dubtava que ho hagués aconseguit. En tot cas, va afirmar que va fer consultes a tècnics externs i a Urbanisme de Girona i que hi van donar el vistiplau.

Aparicio va reclamar "un esforç" a totes les parts per arribar a un acord i intentar evitar l'enderroc. Sabater va lamentar que l'antic govern no s'hagi disculpat ni rectificat i va afirmar que si se li haguessin dirigit amb actitud més conciliadora (no dient-li que tot ja estava tancat, inclòs el preu), hauria firmat una expropiació inferior a la que va determinar el Jurat d'Expropiació.