Els agents de Mossos d'Esquadra que vigilen la presó de Figueres han passat de ser sis per torn a ser-ne quatre, segons expliquen fonts del cos. La manca d'agents, la necessitat de tenir-los al carrer i la impossibilitat de fer hores extra perquè les disposicions econòmiques no les afavoreixen, i a més els sindicats tampoc no hi estan a favor, han fet que els responsables de la comissaria de Figueres, que cada dia destinen un escamot a cobrir la seguretat dels accessos de la presó, es plantin i decideixin enviar-ne quatre en comptes de sis.

La mesura fa temps que dura -des que va haver-hi els darrers canvis en comandaments a la comissaria, ja fa ben bé dos anys- i es relaciona amb el deteriorament general de la seguretat d'aquest centre penitenciari, que va culminar amb la fuga de dos presos el passat 16 de gener. El fet que només hi hagi quatre agents, indiquen fonts del cos, fa impossible que hi hagi mossos que facin rondes per dins de la presó perquè els quatre efectius estan ocupats en les garites i en el cos de guàrdia que vigila l'accés al recinte.

La manca de vigilància es va relacionar directament amb la fuga dels dos interns, que eren a la infermeria del centre sense cap mena de vigilància i, a més, es van necessitar dues hores per descobrir la seva desaparició. El fet que els dos interns no gaudissin d'una gran salut i que a més es fessin mal als peus saltant del cim del mur al carrer, va propiciar que malgrat tot no s'allunyéssin més d'uns 500 metres de la presó. Un funcionari de presons fora de servei els va reconèixer asseguts en un banc de la rambla. Abans, havien anat a esmorzar i a jugar-se a una màquina escurabutxaques els diners que havien robat de la recaptació de la cantina.

Els sindicats de Mossos reclamen des de fa temps que la vigilància de presons sigui un destí laboral consolidat per als agents i que aquests no hagin de sortir cada dia dels agents destinats a seguretat ciutadana. Així es farà un cop s'aconsegueixi obrir la presó del Puig de les Basses, hores d'ara aturada per motius pressupostaris i administratius. La manca d'agents també impediria la formació d'aquesta unitat que hauria de garantir la seguretat tant en els recintes penitenciaris com en el trasllat de reus a la presó o als jutjats.