La Generalitat ha sotmès aquesta setmana a informació pública la documentació de declaració d'impacte ambiental per al projecte de millora de la planta de compostatge del Complex de Tractament de Residus de Solius. Aquesta és una obra que els municipis fa temps que reclamen per les males olors que desprèn actualment l'abocador, que dóna serveis a municipis del Baix Empordà i del Gironès. La problemàtica afecta sobretot els veïns de Santa Cristina d'Aro, que fa anys que demanen una solució. Amb aquest tràmit es fa un pas més de cara a resoldre el problema, tot i que l'obra depèn de la disponibilitat pressupostària de l'Agència Catalana de Residus, que encara no ha concretat en quins terminis es podria desenvolupar la intervenció de millora.

El president del Consorci que gestiona l'abocador i alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, va afirmar que l'exposició de la sol·licitud d'autorització ambiental és un pas més, però que no el Consorci no farà res fins que no vegi que la Generalitat pot pagar el projecte. "No pagarem res fins que no estiguem segurs de cobrar de l'Agència de Residus", va assegurar. Santamaria va recordar, a més, que la intenció era tenir una resposta definida de la Generalitat a finals de l'any passat, però que el procés electoral va retardar de nou l'avanç de la tramitació del projecte. En aquest sentit, l'alcalde de Llagostera va afirmar que confia poder obtenir una resposta en el primer trimestre de l'any per posar remei al problema de les males olors que es desprenen de la planta de compostatge, i alhora millorar-ne l'eficiència. L'obra de millora ha de permetre que la ventilació de la planta es faci per la part inferior, per tal d'evitar que les olors generades pel moviment de la matèria orgànica s'escapin per la part superior i el vent les transporti a les poblacions més properes.

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient de Santa Cristina d'Aro, Jordi Oriol, va afirmar que des de l'Ajuntament i el Consorci s'està fent pressió perquè es pugui fer l'obra com més aviat millor, però que encara no hi ha hagut cap resposta concreta de l'Agència Catalana de Residus. Oriol va recordar que el punt més àlgid de les males olors es produeix a l'estiu amb la calor, i que és un problema que ja s'arrossega des de fa molts anys. El municipi espera que aquest any hi pugui haver disponibilitat pressupostària, ja que el projecte està aprovat des de fa ?gai?rebé un any.

Ampliació de l'abocador

En el projecte també es contempla una ampliació del complex de tractament de residus, ja que en les seves condicions actuals es considerava que li quedaven entre quatre i cinc anys de vida. Tot i això, amb la situació econòmica i la limitació pressupostària actual, Fermí Santamaria va afirmar que la posada en marxa de la planta de Lloret ha de permetre compartir espais i allargar una mica més la vida de l'abocador de Solius. D'altra banda, també s'ha de fer una inversió en un sistema d'embalatge de residus que ha d'anar apilat en una zona que ja s'ha habilitat. De moment, la planta no està saturada, i es preveu que Lloret ofereixi una solució temporal.