Un grup d'afectats es va plantar ahir davant la gossera expedientada de Cornellà del Terri per impedir noves vendes d'animals en males condicions i alertar els compradors de les irregularitats d'aquest centre caní.

Farts de veure com aquesta gossera expedientada i donada de baixa pel departament d'Agricultura segueix venent animals moribunds sense que les autoritats hi posin punt i final, una dotzena d'antics clients va anar més enllà de les denúncies públiques fetes últimament i va desplaçar-se ahir fins al Centre Caní de Sords, lloc on els propietaris David Martí i Laura Angelats (ambdós expedientats i sense llicència per comercialitzar amb animals) venen els cadells. La gossera es troba en una finca propera a Cornellà del Terri i, segons antics compradors, els animals es troben a l'interior d'una estructura deplorable i en condicions d'insalubritat.

L'acció va ser organitzada per antics clients agrupats sota la plataforma SOS Cachorros, creada per un conjunt d'afectats els cadells dels quals van morir poc després de comprar-los a la gossera de Sords. En un primer moment, els afectats van situar-se davant el centre caní per demanar explicacions als seus responsables i impedir les primeres vendes a clients. Allà no hi van trobar cap dels propietaris, sinó una treballadora que els va dir que ni Martí ni Angelats vindrien.

Segons van informar els afectats, van avisar als Mossos d'Esquadra per evitar problemes i denunciar la situació. Un dels portaveus de SOS Cachorros va declarar a aquest diari que el cos policial va demanar-los que omplissin un full de reclamacions, i seguidament els va convidar a apartar-se de l'explotació perquè era "una propietat privada".

Poc després, el grup es va traslladar a un descampat proper, des d'on van continuar desaconsellant els clients que arribaven en cotxe de comprar els gossos al centre caní. Segons un dels afectats, l'acció d'ahir va aconseguir que almenys dos compradors abandonessin la idea d'agafar un cadell. Altres clients, però, van acabar comprant-los igualment.

La gossera de Sords de Cornellà del Terri va ser donada de baixa com a nucli zoològic el juny de l'any passat pels serveis territorials de la conselleria d'Agricultura a Girona. La resolució es va signar després que el departament i la Guàrdia Civil confirmessin irregularitats en la venda i manteniment dels animals (procedents de l'Europa de l'est), i multessin amb 30.000 euros la propietària de l'explotació, Laura Angelats. Tant ella com la seva parella, David Martí, estan actualment inhabilitats per tinença i comercialització de gossos, una sanció que no els impedeix seguir venent cadells malalts.

Arran d'això, molts denunciants han demanat explicacions tant a la Generalitat com a l'Ajuntament de Cornellà del Terri preguntant-los com és possible que amb el plec de sancions que tenen, segueixin venent gossos. La resposta d'ambdues administracions és sempre la mateixa: la sentència que permetria acabar amb el centre caní encara no és ferma, ja que els propietaris van presentar un recurs i el procés encara no està tancat. Mentrestant, la gossera de Sords segueix captant nombrosos clients cada setmana (principalment els diumenges) a través de la seva pàgina web centrocaninodesords.com. Molts compradors vénen de Barcelona i desconeixen les irregularitats d'aquesta explotació, ja que l'espai web manté una aparença de seriositat.