Un dimarts de carnaval amb ranxo multitudiari a Vidreres Les germanes Gispert, les primeres a endur-se el ranxo.La cua de gent que esperava el caldo va traspassar la plaça.

Com si es tractés del primer dia de rebaixes en uns grans magatzems, la Lola, l'Enriqueta i la Paquita Gispert, tres germanes de Vidreres entraven a la plaça Lluís Companys cap a les onze del matí per situar-se a primera fila pel repartiment del Ranxo, l'escudella centenària de dimarts de Carnaval.

Un ritual que com van explicar fan des de fa més de cinc anys i que els suposa haver-se d'esperar més de tres hores fins que poden omplir les olles que porten dins els seus cabassos amb aquest àpat que atrau cada any milers de visitants no només de Vidreres sinó també de pobles veïns i de les comarques gironines.

Ahir les tres germanes van poder omplir les seves olles cap al voltant de quarts de tres de la tarda, però com explicava la Paquita és una espera que "val la pena" i recordava que abans, havien estat més germanes -algunes han mort- que feien aquesta cua amb molta il·lusió cada dimarts de Carnaval com si es tractés del primer dia de rebaixes al poble, amb la diferència que el que anaven a buscar és gratuït i a més, és un menjar preuat.

El quart a la fila, en Joan Gras destacava que per a ell esperar-se més de tres hores valia la pena. I és que havia quedat escarmentat l'any anterior perquè havia estat l'últim i això, suposava encara haver d'esperar més i per tant per a ell, matinar era la millor opció.

I és que la cua per obtenir una ració de les més de 3.000 que van preparar ahir els ranxers es va fer molt llarga, traspassant els límits de la plaça Lluís Companys, un fet que feia anys que no es veia, van explicar diferents participants. Els cabassos i bosses amb recipients de plàstic i olles era l'equipament "oficial" de moltes d'aquestes persones que van esperar durant una bona estona per poder endur-se a casa el seu caldo.

El plat, però, com marca la tradició es va començar a coure a les sis del matí en 27 peroles de 100 litres ubicades a la plaça Lluís Companys de Vidreres, va explicar el ranxer major Enric Llinàs, que fa 55 que es dedica a elaborar el plat i és membre de la Comissió del Ranxo. La recol·leta dels ingredients però és també un acte popular al municipi i es va fer entre diumenge i dilluns. En concret, els membres de la Comissió van anar a buscar els ingredients per les masies i cases de pagès del poble. L'escudella dels pobres està elaborada a base d'hores amb ossos de pernil, carn de porc, vedella, mongetes, patates, tomates, entre d'altres ingredients.

A les dues del migdia però ahir, com marca la tradició abans que els veïns poguessin començar a omplir els seus recipients, va ser l'hora del tastet oficial. I com marca la tradició l'alcalde de Vidreres, Jordi Camps, amb cullera en mà va tastar el caldo ofert pels ranxers. Llavors el van seguir la resta de l'equip de govern de CiU i VST-ERC, l'oposició i representants polítics de la Selva. Enguany també van participar en el tastet l'alcalde de Girona Carles Puigdemont i el delegat del Govern, entre d'altres.

Un cop fet el tast, les autoritats van abandonar la zona de les peroles i els ranxers van iniciar el repartiment del caldo a la gent concentrada a la plaça, que com les tres germanes Gispert, a primera fila, van emportar-se la seva ració. L'alcalde va destacar l'èxit de participació en el Ranxo d'aquest any.