Els càmpings i establiments de turisme rural gironins han aguantat la crisi i han aconseguit tancar l'any 2012 amb resultats similars als de 2011. No ha passat el mateix amb els apartaments de lloguer, que van perdre l'any passat més de 150.000 pernoctacions respecte al 2011, xifra que significa un 6,3% menys. Tampoc no van resistir -tot i que millor que els apartaments- els hotels. Fa una setmana Diari de Girona publicava els resultats de 2012 dels hotels gironins, on les pernoctacions van caure un 3%, destacant que mentre les de clients estrangers van créixer un lleu 1%, les pernoctacions nacionals (clients espanyols i catalans) van patir un descens del 12%. Aquesta setmana, l'Institut Nacional d'Estadística ha publicat les dels establiments no hotelers, que indiquen que durant el mateix 2012 els càmpings han augmentat un 0,86% les pernoctacions, el turisme rural en un 0,6%, i els apartaments les han disminuït en un 6%.

En resum, doncs, mentre les cases de turisme rural i càmpings de les comarques de Girona han repetit pràcticament els resultats de 2011, els hotels perdien un 3% de pernoctacions, i els apartaments un 6,3%. Es pot afirmar que el sector extrahoteler gironí s'ha mantingut durant 2012, ja que ha perdut únicament un 0,4% d'ocupació. La realitat, però, és que aquest porcentatge ha sigut possible gràcies al bon comportament de càmpings i turisme rural, que han compensat la davallada dels apartaments: de 2,65 milions de pernoctacions al llarg de 2011, a 2,49 milions l'any 2012. Els càmpings han passat de 7,12 milions a 7,19 milions, i el turisme rural de 362.000 a 364.000.

Pitjor final d'any

De tota manera, el final d'any va ser pitjor que els mesos precedents. El turisme extrahoteler va caure amb força a les comarques de Girona el passat mes de desembre. Amb especial virulència en el cas del sector dels apartaments, que van perdre un 35,3% de pernoctacions respecte a desembre de 2011, però tampoc no és menyspreable el daltabaix dels càmpings, amb pèrdues d'un 9,3%. En canvi, el turisme rural va créixer un 3,6%. En global, els allotjaments extrahotelers van perdre un preocupant 14,7% de pernoctacions el desembre.

Tornant al global anual, el daltabaix dels apartaments s'ha degut sobretot al turisme nacional, més afectat per la crisi que l'estranger. Els apartaments van rebre l'any passat un 16% menys de turisme nacional, mentre que el descens en clients estrangers era molt menys acusat.

De fet, també els càmpings han notat -en molta menys mesura- la crisi que assota l'Estat espanyol, i tot i el seu lleuger augment d'ocupació, aquest ha vingut donat gràcies al comportament del mercat estranger, que amb un increment del 1,7% ha compensat l'1% de descens del nacional.

En canvi, pel que fa al turisme rural, s'ha donat una situació diferent, i ha crescut lleugerament en tots dos àmbits. Així, durant l'any 2012 va incrementar en un 0,2% les pernoctacions nacionals i un 2% les estrangeres.