El grup de CiU de la Diputació de Girona deixarà sense competències ni retribucions especials Jaume Torramadé, alcalde de Salt i expresident de la corporació provincial. Josep Blanch, alcalde de Pau, assumirà la vicepresidència del Patronat de Turisme, mentre que Antoni Guinó, alcalde de Maçanet de la Selva, assumirà la responsabilitat del DipLab. Aquest darrer era un dels organismes de promoció econòmica que aspirava a gestionar el mateix Torramadé. D'aquesta manera, Unió aconseguirà bloquejar les opcions de Torramadé de tenir alguna competència. El també alcalde de Salt havia demanat poder aprofitar el seu bagatge per seguir gestionant àrees econòmiques. Al partit democristià han fet com qui sent ploure.

Torramadé havia mostrat interès a gestionar àrees de pes econòmic i que permetin controlar organismes autònoms com el DipLab, el DipSalut o l'organisme tributari Xaloc. El també alcalde de Salt va tenir un paper rellevant en la creació d'aquests ens quan va ocupar la vicepresidència en els governs de Carles Páramo (CiU) o d'Enric Vilert (ERC).

Tanmateix, CiU dóna gairebé per segur que Jaume Torramadé serà imputat per un pressumpte delicte d'abús sexual arran de la denúncia de l'exassessora Minerva Amador. Davant d'aquesta situació i pels successius intents de recuperar el poder dins de l'organisme, els nacionalistes han optat per apartar-lo de la gestió diària. Així tampoc tindrà dret a una retribució que, encara que no era exclusiva, li suposava un 90% del màxim que podia cobrar.

Amb la decisió del seu grup, Jaume Torramadé quedarà només com a diputat ras i només cobrarà per les assistències. Torramadé va renunciar a la presidència de la Diputació però no a la seva acta de diputat. Després que el ple ordinari de gener acceptés la seva renúncia i l'extraordinari proclamés nou president Joan Giraut, Torramadé continua com a diputat de l'equip de govern.

El govern té enllestit el cartipàs i en el ple d'aquesta tarda es ratificaran les decisions preses en els darrers dies. Així el Patronat de Turisme, tradicionalment en mans d'Unió, tindrà en la seva vicepresidència l'alcalde de Pau, Josep Blanch, que és president d'Empordàlia i de la DO Empordà Costa Brava. Josep Blanch a més també assumirà la gestió de Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega).

Pel que fa a la resta d'àrees, hi haurà pocs canvis. Només es preveu la incorporació d'Antoni Guinó a la gestió del DipLab.

Avui a més es desvelarà com s'organitzen les vicepresidències, i és probable que es rellevi a Xavier Soy, alcalde de Bescanó, que també es va veure implicat en el sopar d'inici de campanya, on s'haurien produït suposadament els tocaments.

Amb l'aprovació del cartipàs el govern de CiU a la Diputació tancarà tres mesos de "trasbals" com a conseqüència de l'assumpte de la denúncia per suposat assetjament sexual i extorsió que ha esquitxat l'anterior president, Jaume Torramadé.

Unió Democràtica de Catalunya va decidir apartar Jaume Torramadé si l'acabaven imputant per un presumpte delicte d'assetjament sexual vers l'assessora de l'ens provincial, Minerva Amador. Amador es va querellar després que Torramadé l'hagués denunciada per extorsió. I és que el president de la Diputació assegurava que li havia reclamat 50.000 euros a canvi de no fer públic el presumpte assetjament.

L'intent de recuperar el control de la corporació a mitjans de desembre, en un ple ordinari en el qual no es preveia que participés, va provocar malestar en el grup de CiU. La decisió final va ser exigir-li la dimissió i que renunciés a tenir cap tipus d'influència. Jaume Torramadé però manté l'alcaldia de Salt.