L'Ajuntament de Blanes, a través de l'empresa de la Fundació Aspronis Jardineria El Vilar, té previst finalitzar la setmana vinent una poda extraordinària als pins que hi ha en zones públiques d'arreu del municipi. En total, s'hauran podat uns 150 arbres d'aquestes espècies: prop d'un centenar de pins blancs majoritàriament situats al passeig de la Mestrança i una cinquantena de pins pinyoners localitzats principalment al passeig de s'Abanell i carrers adjacents.

Es tracta d'una pràctica que es programa periòdicament, cada 7 o 8 anys, principalment per seguretat i precaució. Això és perquè aquestes espècies d'arbres acostumen a tenir una capçada molt tortuosa que pot descompensar l'estructura i fer que pugui acabar caient l'exemplar o alguna de les seves parts, amb el perill que això suposa. És precisament per aquest motiu que a es fan aquestes actuacions

En casos d'excepcionalitat climàtica, també es practica aquest tipus de poda puntualment en algun pi. Es tracta de casos puntuals, com per exemple quan hi ha hagut forts vents, acumulació de neu o algun altre tipus de fenomen que requereix actuacions individuals. Així va ser, per exemple, fa quatre anys, quan es va produir la nevada que va quallar arreu del municipi i que va provocar que ?s'ha?guessin d'escapçar nombroses branques de diversos arbres.

D'altra banda, la poda extraordinària que s'ha fet aquest 2013 s'ha hagut d'avançar força a la data prevista al calendari. Això ha estat perquè, tot i que aquests darrers dies la fred ha estat la nota predominant, les elevades temperatures -extraordinàries per l'època de l'any- que hi ha hagut fins ara havien provocat que els arbres ja haguessin començat a florir abans d'hora. L'avançament també ha provocat que s'hagin hagut de destinar més recursos per trigar el mínim temps possible. La poda s'està realitzant tant amb mitjans manuals (tisores i xerracs) com amb mecànics (motoserres) i s'ha fet un complet desplegament per ser el màxim d'efectius. Tota l'operació es du a terme en una zona prèviament acotada com a perímetre de seguretat.

Precisament aprofitant els residus que surten després de triturar les restes de la poda, s'ha decidit fer una prova al passeig de la Mestrança, dipositant-los a la base de les jardineres d'obra que hi ha en aquest indret. Es tracta d'una pràctica coneguda com mulching o encoixinament i que, en termes agrícoles, s'acostuma a fer cobrint un conreu amb materials naturals per protegir-lo.

L'objectiu és evitar l'aparició de males herbes a la part baixa de les palmeres que hi ha plantades en aquestes jardineres d'obra així com que els animals domèstics hi dipositin els seus excrements. D'altra banda, també fa disminuir l'evaporació i protegeix les arrels.