El cap provincial del servei de Costes a Girona, Jordi Planella, va visitar ahir el litoral de l'Estartit malmès pel temporal de la setmana passada, que provocar greus desperfectes al passeig de la urbanització dels Griells i va agreujar els ja existents al passeig del Molinet. Segons l'alcalde, Jordi Cordon, Planella li va comunicar que Costes ha fet una primera estimació del que costaria reparar el passeig dels Griells i surten uns 200.000 euros. El batlle va relatar que el Servei de Costes està pendent que el Ministeri de Medi Ambient doni el vistiplau per arreglar l'escullera i el passeig. Una via en la qual fa dos anys ja hi va destinar uns 400.000 euros per arreglar el tram final de 250 metres, malmès per l'afectació de les onades.

Amb el temporal de la setmana passada, han quedat molt malmeses tres parts del passeig fins a provocar un parell d'esllavissades. A més d'haver de refer aquests trams, l'alcalde va explicar que també s'actuaria sobre el tram en què s'hi va actuar el 2011 per reforçar-lo. Cordon va insistir amb la urgència d'arreglar el passeig perquè "la inestabilitat de la zona no només afecta un àmbit d'elevat interès turístic, sinó que hi ha un evident perill per als edificis que ara han quedat a primera línia de mar, sense protecció del passeig". Cordon confia que el passeig ja estigui reparat abans de començar de l'estiu, per la qual cosa espera que l'Estat iniciï les obres al més aviat possible ja que el pla de treball preveu executar-les en vuit setmanes.

Pel que fa al passeig del Molinet, el temporal ha deixat dues afectacions: una a la zona restringida als vianants i als vehicles i l'altra al tram obert. En la primera, el forat que ja hi havia encara es va fer més gran; mentre que en el segon, ha aparegut una esquerda a l'asfalt pel qual l'aigua del mar sortia com si es tractés d'un s0rtidor.

En aquest punt, l'alcalde va comentar que durant el temporal es podia veure com l'aigua del mar hi entrava i sortia. En tot cas, es desconeix què hi passa, "si està buit o és només un problema de l'asfalt", va manifestar Cordon, per la qual cosa espera que Costes també hi faci una prospecció per veure què hi passa. Davant d'aquesta situació, s'hi ha restringit l'accés als vehicles.

Respecte al passeig en si, Planella va comentar a l'alcalde que es preveu que la reforma integral que Costes hi ha de fer tingui partida en el pressupost de l'any 2014 quan, en principi, l'Ajuntament ja haurà executat la consolidació de la muntanya del cap de la Barra. Cordon va informar Planella que la brigada municipal acabarà d'enderrocar els trams de passeig que han quedat totalment descalçats, però es mantenen en l'aire, amb l'objectiu de minimitzar el risc. I va lamentar que tot i les tanques i la senyalització de prohibició que l'Ajuntament ha instal·lat a la zona, encara hi hagi mols curiosos que cometen la temeritat de saltar-les per veure de prop els desperfectes.

El temporal també va tenir una important afectació a la platja, que ha tingut una crescuda de mig metre en el nivell de sorra. La seva serà un altre tema que hauran de discutir Costes i l'Ajuntament per veure qui posa la maquinària per retirar aquest excés de sorra que va portar el mar.