La Policia Municipal d'Olot ha entrat una moció al ple del consistori d'aquest dijous per tractar les queixes entre el cos d'agents pel que fa a l'aplicació del conveni, els horaris, les vacances i les retribucions dels festius. Des de fa un mes, els policies protesten perquè no es compleix el conveni firmat i, durant aquest temps, el so dels xiulets ha estat la banda sonora que ha acompanyat els actes de l'equip de govern. Els agents volen trobar una solució pel que fa a la reducció dels dies de lliure disposició i el repartiment del treball en caps de setmana i dies festius. L'alcalde d'Olot assegura que el conflicte s'hauria d'haver solucionat fa setmanes i demana "voluntat d'entesa".

Divendres passat, el cos de la Policia Municipal d'Olot va presentar una moció per tractar el conflicte que des de fa un mes neguiteja el poble. Els agents han fet diverses protestes durant aquest temps per reclamar que es compleixi el conveni i es respectin els horaris, les vacances, els torns de treball en festius i les retribucions establertes. Segons els agents, les seves protestes estan motivades per les retallades de sou però, sobretot, perquè l'aplicació del quadrant no s'ajusta a allò que diu el conveni i s'han reduït de nou a tres els dies de lliure disposició.

En concret, la moció presentada pel comitè de personal de la Policia Municipal explica que els agents tenen problemes per conciliar la vida laboral i familiar després de l'augment d'un quart d'hora laborable cada dia de la setmana i la reducció de plantilla. A més, asseguren que no gaudeixen de la flexibilitat horària diària de cinc minuts tal i com ho fan els altres treballadors de l'Ajuntament d'Olot des de l'any 2005. D'altra banda, denuncien que estan obligats a justificar una indisposició "encara que sigui de un dia" amb el comunicat de baixa i alta del metge. "La resta de treballadors de l'Ajuntament tenen una flexibilitat per a les dues primeres indisposicions de l'any, en què no calen aquests comprovants", es descriu al llarg del text de la moció.

Paral·lelament, els policies critiquen que el conveni laboral que es va firmar preveia que els dies de lliure disposició es podrien repartir preferentment entre les setmanes de Nadal, Cap d'Any o Setmana Santa. "Degut a les noves normatives i, per tant, a la pèrdua d'alguns d'aquells dies, no s'ha negociat amb el nostre col·lectiu la manera de poder seguir gaudint de uns dies de festa en dates tant assenyalades i afectant així a la vida personal dels policies", s'explica dins la moció. A més, els policies critiquen que l'equip de govern del consistori garrotxí ha fet una proposta de nous quadrants que encara fan "més difícil" conciliar la vida laboral i la vida familiar.

Per tots aquests motius, els agents demanen que mentre no hi hagi un nou conveni laboral es mantinguin les condicions establertes del vigent, que hi hagi voluntat de "negociar els aspectes més restrictius d'aquest nou reglament" com és el total d'hores de treball, els quadrants i els dies d'indisposició. Els agents posen especial atenció a aquest últim aspecte assegurant que estan "diàriament al carrer, exposats a les inclemències del temps i als contagis per haver de tenir contacte amb col·lectius de tot tipus". Per això, asseguren que els policies són "més propensos" a patir malalties i demanen la mateixa flexibilitat que tenen els altres treballadors del consistori pel que fa a dies d'indisposició.

Segons el comitè de personal, els agents han intentat negociar des del mes d'octubre la flexibilitat horària dels cinc minuts sense èxit. Els policies asseguren que el fet de no tenir aquesta flexibilitat suposa un "greuge comparatiu" amb la resta de treballadors municipals.

Tots aquest aspectes es debatran en el proper ple que es realitzarà aquest dijous al vespre. Segons el Reglament Orgànic Municipal de l'Ajuntament d'Olot, qualsevol persona a títol individual o col·lectiu pot entrar una proposta o moció al ple. Des del consistori asseguren que volien fomentar la participació de la ciutadana i per aquest motiu van reformar el reglament. En total, en un any i mig s'han presentat una trenta de mocions de tota mena.

L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, assegura que la gerència de l'Ajuntament d'Olot i membres del cos de Policia Municipal estan treballant des de fa dies per trobar una solució al conflicte. Tot i això, assegura que es tracta de "negociacions estrictament laborals" i ressalta que no vol entrar en la discussió per no "distorsionar-ho". "La impressió que em dona és que aquest problema s'hauria d'haver pogut solucionar fa setmanes, per això demano tant al consistori com a la Policia Municipal que hi hagi voluntat d'entesa per arribar a un acord", ha apuntat. Corominas ha assegurat que es respectarà la proposta de la Policia Municipal i que es donarà la paraula als agents presents durant el ple perquè expliquin la problemàtica. Tot i això subratlla que les negociacions laborals "no són un aspecte per portar als plens municipals".