Tots els grups polítics presents a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament, inclós el de CiU, van aprovar ahir una proposta de resolució que demana al Govern català que aturi "de manera immediata" les obres d'edificació de la finca de Can Juncadella a Lloret de Mar. La proposta de resolució, presentada per ICV-EUiA, també insta al Govern a prendre les "mesures oportunes per tal que es revisi, i revoqui, si s'escau, el procés d'autorització favorable concedit per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona". La decisió, doncs, ara està en mans del Govern de la Generalitat.

La finca de Lloret està immersa en diverses polèmiques des de fa anys. En l'escrit de la resolució, ICV recorda que la finca de Can Juncadella es troba dins de l'Espai d'Interès Natural del Massís de Cadiretes i que forma part de la xarxa europea d'espais naturals Xarxa Natura 2000. Malgrat totes aquestes proteccions, el grup destaca que els amos de la finca van aconseguir permisos per fer obres de reforma i adequació de la casa dels masovers i del galliner. Però en realitat els treballs han servit per ampliar el xalet que passa a tenir 3.200 metres quadrats construïts (soterrani, planta baixa i primera planta) amb 13 dormitoris i 15 places d'aparcament.

En aquest sentit, el diputat gironí d'ICV, Marc Vidal, va destacar que el procés, iniciat el 2008, ha comportat que "els permisos de restauració d'un galliner es transformin en més de mil metres quadrats d'habitatge". Vidal es va referir a l'indret on s'ubica la finca com a "l'única part que queda per construir a Lloret de Mar". A més, va posar de manifest que tot i les denúncies reiterades de l'entitat SOS Lloret i de l'existència de tres informes desfavorables per part del Departament de Medi Ambient, "des de la Comissió d'Urbanisme i l'ajuntament es van atorgar els permisos".

El grup va recordar també que la plataforma ecologista SOS Lloret va denunciar davant la fiscalia de Medi Ambient el desembre de 2010 les obres que s'estaven fent a la finca, propietat del president del Kazakhstan. I el fiscal va arribar a remetre la denúncia al jutjat de Blanes perquè considerava que hi havia "indicis fundats de delicte" per vulnerar diverses normatives urbanístiques i medi ambientals. Aquest va imputar un arquitecte municipal i un tècnic d'urbanisme. Davant d'aquesta situació, Vidal va recordar que si en aquests moments hi ha aquests imputats és "perquè després de la denúncia de la fiscalia de medi ambient el jutjat ha vist indicis de delicte".

Vidal es va felicitar per l'aprovació per unanimitat -només faltava el representant de la CUP- de la resolució que insta a la Generalitat a aturar "el que queda d'obra mentre s'investiga" perquè "si no aturem les obres mentre s'estudia si és o no legal, en faran més de galliners". A més, el diputat d'ICV va voler destacar també que "si el jutge diu que hi ha indici de delicte potser és que tot haurà d'anar a terra".

La proposta de resolució també demana aplicar mesures de control "més eficients" en l'àmbit de les autoritzacions i tràmits administratius per a la protecció del massís de Cadiretes, en particular, i dels espais naturals protegits de Catalunya, en general, "davant de possibles futures agressions i riscos ambientals i humans, sobretot en les zones més sotmeses a la pressió i interacció humanes".