L'Òrgan administratiu de recursos contractuals de la Generalitat de Catalunya ha estimat parcialment el recurs presentat per la Fundació Salut Empordà contra l'adjudicació de la gestió del CAP de l'Escala a l'empresa, Eulen. La resolució considera que les bases no estan ben definides per la qual cosa declara nul el procés. L'alcaldessa de Figueres i presidenta de la Fundació, Marta Felip (CiU), va celebrar ahir la decisió assegurant que "demostra que la nostra oferta no era pitjor que la seva sinó que les regles del joc estaven mal definides i, per tant, no es podia puntuar correctament. Ara s'haurà de tornar a fer el concurs".

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig (PSC), també va manifestar ahir la seva satisfacció per la resolució i va assegurar que ells també argumentaven que les bases no eren correctes. I la diputada del PSC Marina Geli va declarar que el recurs "és una bona notícia i dóna temps per replantejar el model d'adjudicacions i evitar que les entitats sense lucre vagin a concurs". Des de Salut, es van limitar a dir que els constava la resolució que ho declarava nul i sense efecte però no van concretar si s'hauria de repetir el concurs. Està previst que avui el conseller, Boi Ruiz, doni explicacions respecte a això.

El mateix òrgan que al gener va estimar parcialment el recurs d'Agbar contra l'adjudicació a Acciona d'Aigües Ter-Llobregat ho ha fet també amb el recurs de la Fundació que, fins ara, ha gestionat el CAP de l'Escala contra el contracte de gestió del servei, que es va adjudicar a Eulen.

La resolució de l'òrgan de la Generalitat declara "nul tot el procediment" i alerta que s'ha esgotat la via adminitrativa tot i que es pot interposar un recurs contenciós al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos. El motiu: les bases que han regit el concurs. Segons el document, al qual ha tingut accés Diari de Girona, "vist l'informe tècnic de valoració dels criteris d'adjudicació depenents d'un judici de valor podem concloure que no es puntua, en alguns aspectes, ni de manera proporcional ni atenent a cap criteri motivat suficientment, cosa que desconcerta i provoca les al·legacions de la part corresponent".

Això és precisament el que ha argumentat sempre la Fundació: que les regles que regien el concurs per a l'adjudicació no eren les correctes. "El que era injust és que una empresa amb experiència de dotze anys en el sector obtingués menys puntuació que una que no en té", assegurava ahir Felip. També Puig, que manifestava a més que un precedent de "privatització" com aquest en Sanitat era "molt perillós". Està previst que hi hagi una trobada entre els alcades dels municipis de l'àrea bàsica per fer un manifest conjunt sobre la resolució. Ambdós batlles van defensar ahir la gestió de la Fundació i es van felicitar per la decisió, que permetrà que continuï assumint el servei de l'Àrea Bàsica de Salut de la zona.

L'adjudicació definitiva a l'empresa privada Eulen es va fer efectiva el passat 29 de gener però es va aturar pel recurs de la fundació, que també es va presentar al concurs després de gestionar l'àrea durant els darrers dotze anys juntament amb l'Hospital de Figueres. De fet, havien presentat un altre recurs en l'adjudicació provisional però el Servei Català de la Salut el va desestimar perquè només es podia aplicar quan es fés la definitiva.

D'aquesta manera, es va prorrogar el contracte amb l'actual gestora fins que no hi hagués resolució. La declaració de nulitat del procediment d'adjudicació deixa de nou en mans de la Fundació la gestió. Des de Salut, però, no han volgut fer valoracions de moment sobre si caldrà repetir el concurs.