«Compte, a l'entrada de Girona venint de la variant hi ha un radar mòbil», «Atenció, els Mossos fan un control d'alcoholèmia a la rotonda de Cassà de la Selva», aquestes són algunes de les frases que tothom ha pronunciat o enviat per missatge de text de mòbil algun dia a algun amic per avisar de la presència d´un dispositiu policial.

Ara, però, amb l´existència de les xarxes socials i la seva immediatesa, aquestes s´han convertit en un dels mitjans de comunicació preferits de la gent per avisar no sols gent propera del que es troba sinó d´informar a tot aquell que es faci seguidor, per exemple, d´un compte de Twitter.

El cas és que tant Twitter com el Facebook esdevenen canals d´informació essencials per a molts conductors que circulen diàriament per les carreteres gironines. Missatges alertant de controls dels Mossos, d´altres cossos policials o sobre la presència de radars són els més habituals. Però també de la presència d´accidents a la carretera, converteixen tant Twitter com Facebook en espais d´informació.

La denúncia d´aquests fets, però, no suposa cap tipus de delicte ni tampoc compta per ara amb cap tipus de sanció. I és que si no s´arriba a insultar ningú i, per tant, no es comet un delicte d´injúries i calúmines, informar d´un control o radar no ha de suposar cap problema, segons fonts del Mossos d´Esquadra.

Que una persona expliqui què fa, què es troba i qui veu no ha de suposar cap problema. Un fet diferencial amb altres senyals que pot arribar a fer un conductor quan circula amb el seu vehicle per la carretera. Per exemple, avisar de la presència de la policia o d´un control fent ràfegues amb les llums llargues en canvi, pot suposar una infracció del Codi de Circulació i la consegüent multa.

Comptes multitudinaris

Les xarxes socials es consideren si no s´arriba a traspassar el límit de la informació i s´utilitza per a l´insult, com un espai de lliure circulació de missatges. Unes mostres del tipus de comptes de Twitter que existeixen, a escala gironina, són les pàgines de @controlsGirona i @radarsGirona.

Ambdós són comptes d´aquesta xarxa social que compten amb molts seguidors, el primer en tenia ahir fins a 1.992 i el dels radars, fins a 2.648. En ell s´hi poden llegir tot tipus de missatges però sempre relacionats amb la temàtica de trànsit i controls de cossos policials. Per exemple, la presentació del compte @controlsgirona assegura que es tracte d´una pàgina «on tots hem d´informar dels controls (alcoholèmia i d´altres) de la província de Girona». Un fet que molts conductors s´han agafat al peu de la lletra i durant el dia van enviant tuits i sempre remetent-se al compte.

Però el Twitter no és l´única xarxa social que s´utilitza amb aquest objectiu sinó que plataformes sobre carreteres que es troben al Facebook, com ara la pàgina Plataforma de la Carretera de la Vergonya, s´ha convertit també en un referent dels conductors que van cada dia per la carretera que uneix Salt amb Amer (N-141). A la pàgina de la Plataforma també es pot llegir com els usuaris a banda de reclamar una nova carretera més segura, relaten com s´han trobat els Mossos, un control d´alcoholèmia o un radar en un punt quilomètric de la via on no és habitual. Missatges telegràmics que són immediats i que per a molts conductors poden ser útils.