Els batlles de Cassà de la Selva i Celrà van celebrar ahir la decisió del jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona que ha desestimat els recursos que havia presentat l'Estat contra els dos ajuntaments per haver aprovat una moció a favor de la insubmissió fiscal i per declarar-se territori català lliure, respectivament. Els alcaldes d'aquests dos municipis gironins van assegurar que aquesta sentència posava sobre la taula "la manca de fonament" dels recursos de l'Estat i van confiar que servissin "de precedent". "Aquesta decisió demostra que la delegada del govern estatal a Catalunya s'ha excedit en el seu càrrec diverses vegades i que només volia judicialitzar les idees dels catalans", va assegurar l'alcalde de Celrà.

El procés

Ara fa uns quants mesos, l'advocacia de l'Estat va presentar un recurs contenciós administratiu per anul·lar l'acord del ple del 18 de setembre de 2012 de l'Ajuntament de Celrà que aprovava una moció a favor de declarar el municipi territori català lliure. D'aquesta manera, el municipi gironí va ser un dels primers pobles que va tirar endavant aquest text que, després, també ha estat aprovat per centenars de municipis d'arreu de Catalunya.

La delegada del Govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, també va presentar un recurs contra l'acord de l'Ajuntament de Cassà de la Selva que es posicionava a favor de la insubmissió fiscal.

Ara, el jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona ha desestimat els dos recursos de l'Estat espanyol perquè considera que els acords municipals responen a la voluntat política del plenari i no tenen conseqüències jurídiques. Aquesta sentència arriba desprésd'un cas similar a terres tarragonines. En concret, el jutjat contenciós administratiu numero 2 de Tarragona no va admetre a tràmit el recurs de l'Estat espanyol contra el consistori d'Amposta que va aprovar una moció on es demanava la independència de Catalunya.

Els dos batlles gironins van celebrar la sentència i van confiar que aquesta decisió servirà "de precedent" per aturar "l'allau de recursos de l'Estat contra les mocions sobiranistes". "Des d'un principi la posició de la delegada del govern estatal a Catalunya era rídicula i la sentència demostra que el recurs interposat no tenia cap mena de fonament", va assenyalar l'alcalde de Cassà de la Selva, Enric Bagué. El batlle va considerar que els pobles catalans tenien "molts altres problemes" com per perdre el temps amb aquests temes.

Més valoracions

"Ja era hora que els jutges es posicionessin en defensa dels municipis i de l'autoritat dels consistoris per prendre qualsevol acord o posició política", va afegir l'alcalde de Celrà, Daniel Cornellà. Segons el batlle aquesta resolució demostra que la delegada del govern de l'Estat a Catalunya, María de los Llanos de Luna, "s'ha excedit" en el seu càrrec "una vegada darrera l'altra" i que només "volia imposar la seva visió davant les idees de la majoria dels catalans". "Aquesta senyora no tenia cap dret a anar en contra les idees dels ciutadans i ja està bé que el PP utilitzi la justícia d'aquesta manera", va concloure.