Dos operaris han començat a enderrocar aquest matí el mur del Club de Mar de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) que durant anys ha impedit l'accés públic a la platja. Les obres s'allargaran almenys una setmana, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, que és l'encarregat de dur-les a terme de forma subsidiària per valor de 12.000 euros. Un cop obert el pas, l'Ajuntament té previst dur a terme un seguit d'actuacions de millora per tal que els ciutadans puguin continuar el camí fins a un mirador, amb la idea de tenir-ho tot enllestit aquest estiu. La setmana passada el consistori ja va tirar a terra una caseta adossada al mur.

Amb la destrucció del mur que barrava l'accés públic a la platja s'aconsegueix "normalitzar" una situació "totalment anòmala", segons paraules de l'alcalde del municipi, Joan Alfons Albó, atès que segurament era "l'única platja privada del litoral català". A partir d'ara i un cop hagin finalitzat les obres de millora per garantir la seguretat al llarg de tot el recorregut fins al mirador, els ciutadans podran passejar-s'hi lliurement com s'havia vingut fent fins a mitjans dels anys 80.

Aquest dilluns han començat les obres per tirar a terra el mur i eliminar tots aquells elements que obstaculitzen el pas, entre els quals hi ha una porta tancada amb pany que impedeix baixar per la rampa del passeig del President Irla. Ho farà de forma subsidiària el Departament de Territori i Sostenibilitat, després que Turispania no hagi pres la iniciativa de forma voluntària. El cost final, però, anirà a càrrec de l'empresa gestora del complex.

Un tema polèmic que ha arribat als tribunals

Des de fa uns anys, que es reclama l'obertura de pas per part de la ciutadania -es va fer una plataforma a favor- però també des d'ICV i el mateix Ajuntament. Aquest conflicte va arribar el maig de l'any passat al Parlament a través d'una resolució presentada per ICV que es va aprovar per unanimitat. Tots els grups van expressar la necessitat que el complex privat d'apartaments del Club de Mar -Turispania S.A- reobrís els accessos a la platja de Can Rius. Concretament, es demanava a la Generalitat que resolgués el recurs d'alçada interposat pels propietaris del complex contra l'últim expedient sancionador de Costes, que els sancionava amb 4.416 euros per haver interromput la servitud de pas de persones durant els últims quaranta anys i els obligava a restablir el pas a la platja i l'embarcador. Finalment, la Generalitat va desestimar el recurs de la propietat privada que intentava aturar l'enderroc.

A més, queda també pendent un recurs contenciós administratiu que l'empresa va presentar l'estiu passat contra la resolució de Costes així com la sol·licitud de mesures cautelar per aturar l'enderroc. El jutge va desestimar la suspensió cautelar però el contenciós segueix endavant. L'empresa confia que hi hagi una sentència favorable, que els permetria tornar a tancar el complex i recuperar els diners de l'enderroc.

Les millores que farà l'Ajuntament

Per la seva banda, l'Ajuntament té previst dur a terme obres de seguretat i millora per valor de 30.000 euros amb l'objectiu d'obrir el pas de forma definitiva en un termini d'uns dos o tres mesos. Així, el vianant podrà passar on fins ara hi havia hagut el mur, arribar a una esplanada de ciment i després continuar recte fins arribar a una escala a tocar de les roques. "Hi ha forjats de l'escala que s'han deteriorat i que per motius de seguretat ara no es pot deixar passar a ningú". Es preveu fer-hi una escala metàl·lica nova amb una barana. D'aquesta manera, explica Albó, es podrà arribar fins al mirador sense haver de girar a mig camí. Des del consistori, recorden que aquestes obres pertoquen a l'Estat però que han decidit demanar-los autorització i poder avançar feina.

Per ICV s'aconsegueix acabar amb el "segrest"

Des d'ICV valoren molt positivament l'enderroc de la paret, una actuació molt esperada des de fa temps que no acabava d'arribar, segons explica Jesús Fernández -fins fa pocs mesos regidor al municipi per aquest partit (va ser substituït per Joan Prat)-, que s'assaboreix com a una "victòria" per la pressió ciutadana. Fernández explica que han estat quatre anys de "lluita" per acabar amb el que consideren un "segrest" de més de 30 anys per "gent que no hi tenia dret" en ser un espai públic.

Des de la formació, però, consideren que encara hi ha temes a resoldre i insten l'Ajuntament a seguir pressionant a les administracions competents per continuar avançant. Així, consideren que cal ajustar els usos de l'amarrador que explota Turispania -l'equip de govern ja va denunciar l'empresa per considerar un ús il·legal de l'embarcador del complex i l'abalisament amb boies a l'aigua- i també fer les obres de millora al camí de ronda fins arribar al mirador.

L'estiu passat, un grup de persones van fer un forat al mur però poc després va ser tapat de nou per l'empresa que gestiona el complex.