Fa set anys que les classes a l'escola El Gegant del Rec de Salt s'imparteixen dins de barracons. Els pares dels alumnes ja n'estan tips i estan disposats a unir esforços perquè els seus fills puguin tenir una "escola decent". Per això, aposten per construir una nova escola, al costat de l'actual, amb materials ecològics i que tingui en compte l'optimització dels recursos i les energies renovables. La idea és que els mateixos pares i mares, membres de l'AMPA i que estiguin a l'atur, puguin participar en les obres. L'associació ja han traslladat el projecte al Departament d'Ensenyament que l'està estudiant. "La idea pot il·lusionar el poble", assegura un dels membres de l'AMPA, Jaume Borràs.

Ara fa uns mesos, l'associació de mares i pares d'alumnes de l'escola El Gegant del Rec, de Salt, va realitzar una concentració per reclamar la construcció de la nova escola promesa. A més, van col·locar una pancarta a l'entrada del centre deixant clara la seva reivindicació. Ara, els pares fan un pas més.

En concret, els integrats de l'AMPA farts d'esperar que es construeixi el nou centre promès han decidit implicar-se personalment i posar les cartes sobre la taula. L'associació vol construir la nova escola promovent la bioconstrucció i, al mateix temps, donar feina als pares i mares de l'escola que es troben a l'atur. L'AMPA aplega a més del 90% dels progenitors dels estudiants i actualment compta amb el suport i la implicació de la Universitat de Girona en aquest projecte.

La idea és "desencallar la construcció de la nova escola" i suposaria construir el nou edifici per fases. "El projecte ja va sorgir ara fa un any i avui en dia, la crisi econòmica i la mala perspectiva ens ha fet tirar-la endavant", ha explicat Borràs. La nova escola es construiria al costat de l'actual, i s'utilitzarien materials ecològics com fustes, fang o palla. "La construcció es faria de mica en mica segons el finançament que tinguéssim un cop s'anessin acabant les obres els nens ja podrien traslladar-s'hi", ha explicat el membre de l'AMPA. En principi, l'edifici estaria pensat per optimitzar els recursos energètics i comptaria amb un sistema per recollir l'aigua de la pluja i una caldera de biomassa que podria funcionar amb la resta de la poda d'arbres de Salt.

Tot i això, la idea encara s'està acabant de treballar i depèn de la llum verda del Departament d'Ensenyament. L'AMPA es va reunir ara fa una setmana, el 18 d'abril, amb el delegat del departament d'Ensenyament de la Generalitat, Albert Bayot, el qual ja va anunciar que estudiarien la proposta.

L'associació de pares i mares considera que en aquests moments de crisi econòmica el projecte és "una bona idea" que podria desencallar la situació actual i il·lusionar al poble. Ara fa uns set anys que l'escola està en barracons i des del 2009 ja hi ha un terreny adjudicat per aixecar l'escola d'obra i eliminar els mòduls prefabricats. No obstant això, fins ara encara no hi ha hagut cap moviment.