La capital de la Garrotxa comptarà, a partir d'avui, amb el primer edifici de tot Catalunya i l'Estat que és autosuficient des del punt de vista energètic. El centre, anomenat "Espai Zero", serà la nova seu de l'empresa garrotxina Wattia Innova, i està concebut amb l'objectiu de mostrar fins a quin punt es pot reduir la factura del consum energètic utilitzant només energies renovables com la solar i la geotèrmica.

La instal·lació, que donarà feina a uns quinze treballadors, té diversos sistemes que redueixen al màxim la demanda d'energia, tres pous de 160 metres que aprofiten la temperatura del subsòl per escalfar o refredar el local, plaques solars i leds que s'autoregulen, entre altres.

L'espai incorpora tot un seguit de sistemes d'eficiència energètica que fa que tingui un consum reduït. "Espai Zero és un laboratori d'eficiència energètica que mostra que avui en dia ja es possible produir l'energia necessària per satisfer les necessitats d'una empresa o edifici i no dependre dels subministraments convencionals", explica un dels responsables de l'empresa Wattia Innova, Francesc Comino. Per fer-ho, la instal·lació té diversos sistemes que permeten reduir al màxim la demanda d'energia i acumular-la. "El secret està en poder emmagatzemar l'energia de les plaques solars o el sistema geotèrmic", afegeix el directiu.

L'edifici utilitza bàsicament dues energies renovables, la solar i la geotèrmica. D'una banda, té diverses plaques solars al teulat i un captador solar tèrmic a la porta principal i, per aconseguir energia geotèrmica, han excavat tres pous de 160 metres en un pati proper. Aquests pous aprofiten la temperatura constant d'uns 14 graus per escalfar el local a l'hivern i refredar-lo a l'estiu.