30 de abril de 2013
30.04.2013

Els robatoris i assalts a habitatges augmenten un 15% el primer trimestre

Els delictes i faltes han pujat en un 6,5% passant de 9.060 a 9.645 en la comparació dels primers tres mesos de l'any

30.04.2013 | 08:12
La família de Pals al menjador on els van reduir a finals de gener.

Els robatoris amb força i assalts a habitatges de les comarques gironines han augmentat gairebé un 15% en el primer trimestre d'any. Segons dades del Ministeri de l'Interior, fins al mes d'abril se n'han registrat 1.053 casos arreu de la demarcació. L'any passat, van ser-ne 918. Entre aquests, hi ha casos en què els lladres han actuat amb extrema violència contra les víctimes, com ara els assalts a una dona de Santa Cristina d'Aro, a una família de Pals o a una hípica de Campdorà.

L'estadística també recull que, en global, durant el primer trimestre la xifra negra de delictes i faltes ha augmentat un 6,5% d'un any per a l'altre, passant de 9.060 el 2012 a 9.645. Si es desgrana l'estadística per tipologies, entre els delictes que han augmentat més hi ha els robatoris amb força i assalts a habitatges. Precisament, una delinqüència que també genera gran alarma social. En concret, l'augment ha estat d'un 14,7%. Aquest primer trimestre del 2013 se n'han comptabilitzat 1.053 casos, 135 més que durant el mateix període de l'any passat, quan van ser 918.

Aquest global inclou diversos tipus de robatoris. Des dels coneguts com a silenciosos -en què els lladres entren a les cases aprofitant que les víctimes dormen- fins aquells en què el delicte es comet quan els propietaris no hi són. Però els que han creat més sensació d'inseguretat i alarma són els assalts violents, on els delinqüents no dubten a colpejar, lligar i intimidar les víctimes per aconseguir objectes de valor.
Durant el primer trimestre del 2013, les comarques gironines han viscut un degoteig constant d'aquest tipus de delinqüència, sobretot la comarca del Baix Empordà. El gener per exemple, uns lladres van lligar una família de Pals i van ferir-ne el pare amb una pistola elèctrica. I aquell mateix mes, una dona de 86 anys de Santa Cristina d'Aro va acabar amb la cama fracturada i havent de passar per quiròfan després que l'assaltessin al seu xalet i se li emportessin joies, diamants, rellotges i diners en metàl·lic.

Però la demarcació també ha viscut altres casos. Per exemple, al febrer, en un mateix cap de setmana, uns lladres van agredir i fer tocaments a la mestressa d'una hípica de Campdorà. I l'endemà, un home de 93 anys de Pontós (Alt Empordà) i la seva cuidadora també van ser víctimes d'un altre assalt violent.

La memòria de tots els cossos policials també recull altres tipologies delictives que han anat a l'alça d'un trimestre a l'altre, en bona, com a conseqüència de la crisi. Una de les que ha augmentat més han estat els atracaments i robatoris amb violència -tant al carrer com a comerços- que ho han fet en un 32,7%. En concret s'ha passat de 288 casos en els primers tres emsos d'any davant els 217 del primer trimestre del 2012.

De fet, l'augment de l'índex delictiu és pràcticament general. Segons detalla l'estadística, els robatoris amb força han augmentat un 4,7% passant de 2.516 a 2.635, el tràfic de drogues ho ha fet en un 63,8% de 69 casos a 113, i els furts en un 12% de 2.324 casos a 2.602i els danys, en un 1,7%de 1.014 casos a 1.031.
Per contra, a l'altre costat de la balança s'hi troben les sostraccions de vehicles. D'un any per l'altre, han baixat un 3,6%. I és que, durant aquest primer trimestre de 2013, se n'han registrat 188 casos, set menys que l'any passat.

Un inici d'any sense cap crim

Per últim, l'estadística que ha fet pública el Ministeri de l'Interior també posa de relleu com aquest principi de 2013 no hi ha hagut cap crim, ni homicidis dolosos ni tampoc assassinats. L'any passat, entre gener i finals de març, se'n van cometre tres.

De fet, el primer crim de l'any a comarques gironines va ser divendres passat. Uns veïns de la urbanització d'Empuriabrava van trobar el cadàver d'un jove de 23 anys degollat dins un contenidor d'escombraries de la zona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema