Els alcaldes de Blanes, Lloret i Tossa es van reunir divendres passat amb el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, per parlar sobre diversos temes relacionats amb la seguretat dels municipis de cara a l'estiu. Una de les principals peticions que li van fer arribar va ser que voldrien poder repercutir econòmicament als establiments tota la despesa extra que suposa l'oci nocturn a la via pública, ja sigui amb excés de neteja o amb dispositius de vigilància i seguretat. Actualment, els ajuntaments no tenen eines legals per fer-ho i el conseller es va comprometre a estudiar algunes fórmules, segons van destacar els municipis.

L'objectiu comú que uneix els tres municipis de la Selva marítima per garantir que durant l'estiu, quan s'incrementa la població amb l'arribada de turistes, estiguin coberts tots els aspectes relacionats amb la seguretat, va moure la idea de reunir-se amb el conseller. Van fer diverses peticions, però una de les principals va ser sobre l'oci nocturn i el sobrecost que suposen. L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, que va ser qui va defensar més aquesta idea, va destacar que les zones d'oci nocturn "tenen molta més despesa pública en neteja, ordre públic o vigilància que altres zones del muncipi" i tots els ciutadans ho han d'assumir. Per això, Marigó voldria poder "repercutir-ho en els establiments que se'n beneficien", però ara "legalment" no poden fer-ho. L'alcalde va destacar que en aquestes zones hi ha problemes de soroll o de neteja, com persones que orinen a la via o mouen contenidors i la neteja l'han de pagar tots els ciutadans.

L'alcalde de Lloret, Romà Codina, també es va mostrar favorable a aquesta idea: "Hi ha locals que fan molta problemàtica a la via pública amb brutícia o soroll i els locals s'han de fer corresponsables i no assumir-ho només els ciutadans". En aquest sentit, Codina va apuntar que en un futur es podria crear alguna taxa per aquests locals. Segons van explicar els ajuntaments, el conseller d'Interior es va comprometre a estudiar fórmules legals per gestionar millor i més eficientment les zones públiques amb activitats d'oci nocturn i perquè els ajuntaments tinguin una cobertura legal adequada per regular i repercutir el sobrecost econòmic que els comporten aquestes activitats.

Durant la trobada es van tractar dos temes més. En primer lloc, els tres ajuntaments es van mostrar preocupats pels incendis forestals. I especialment Lloret va demanar que es posin més efectius de Bombers i que s'estudiï una nova ubicació del parc de bombers a la localitat -ja previst en el POUM-, que seria a la carretera de Lloret i Blanes. Codina va destacar que tindria molt més bon accés directe i també estaria més a prop a les zones forestals. I es va queixar que l'actual parc a la zona del Don Juan té problemes de col·lapse a l'estiu amb molta gent i autobusos de turistes i impedeix el pas als camions.

En aquesta qüestió, el conseller d'Interior va destacar que hi ha un problema econòmic, però també es va comprometre a estudiar la possibilitat de posar més efectius de bombers i de la nova ubicació en un futur. A més, Espadaler va felicitar la tasca que s'ha iniciat als tres municipis en el tema de les franges perimetrals de protecció.

Finalment, el darrer tema que es va tractar va ser el reforç de Mossos d'Esquadra a la zona durant la temporada d'estiu, que aquest any també es repetirà com ja es va fer l'any passat. A més, es va anunciar que es farà uns dies abans que l'estiu anterior, de manera que els reforços podrien arribar a principis de juny a Lloret. Espadaler va avançar, doncs, que es milloraran les dotacions policials de l'ABS de la Selva Marítima a l'estiu i es mantindrà l'estreta col·laboració que ja hi ha amb les respectives policies locals de Blanes, Lloret i Tossa.

L'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, va valorar positivament la reunió, ja que va destacar que el conseller "es va mostrar disposat a trobar solucions reals i efectives". I va afegir que "tant el conseller com el director dels serveis territorials es van comprometre que a Tossa no falti mai una dotació de mossos per coordinar-se amb la policia local".