Les noves modalitats d'estafes continuen apareixent, l'última en forma de recollida de donacions al Pla de l'Estany per a una falsa organització que assegura treballar per eradicar les mines antipersona. La seva manera d'actuar consisteix a trucar a la porta de cases particulars, demanant aportacions econòmiques per contribuir a la seva causa, ja que el seu objectiu és aconseguir diners en efectiu.

Els Mossos d'Esquadra han advertit d'aquest engany a ajuntaments de la comarca com ara Porqueres, que ha transmès l'alerta als veïns a través del seu web municipal.

La policia autonòmica ha informat el Consistori d'un nou tipus d'estafa que, segons detalla l'avís de l'Ajuntament, realitza un grup de persones de Costa d'Ivori i de Camerun. El seu mètode és porta a porta, adreçant-se a les llars per explicar els detalls d'una campanya solidària fraudulenta que atribueixen a una organització inexistent que es fa anomenar "La puerta abierta". Intentant revestir de versemblança la seva història, els estafadors porten formularis per omplir amb les dades personals i en els quals plantegen la possibilitat de pagar quotes de soci, fer donatius mitjançant un xec a nom de l'entitat o facilitar el número d'una tarja de crèdit o d'un compte corrent.

Un formulari enganyós

El formulari -escrit en castellà- s'obre amb un preàmbul en el qual s'apel·la a la solidaritat, es remarca que "no importa la quantitat aportada, no fa falta tenir un patrimoni gran per ajudar" i s'anima a contribuir econòmicament per "salvar la vida dels nens, les dones i les persones grans de la fam, la guerra i de les estructures sanitàries i educatives inadaptades". El document, clarament fotocopiat, es tanca amb un número de registre, una adreça postal i de correu electrònic falses.

En la seva advertència adreçada a la població, l'Ajuntament de Porqueres afirma que "la finalitat d'aquestes persones són diners en efectiu".