La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) va confirmar ahir que el 25 de juny tancarà el CAP de Fenals de Lloret i traslladarà els serveis i el personal al centre sanitari del Rieral. A través d'un comunicat, la Corporació va confirmar la denúncia d'ICV-EUiA que Diari de Girona va avançar ahir. Al CAP del Rieral, s'ocuparà una planta sencera d'aquestes instal·lacions que, fins ara, estava buida. I segons la Corporació, tant l'Ajuntament com l'ens sanitari ja treballen per definir els nous usos assistencials dels mòduls prefabricats de Fenals.

La Corporació va destacar en el comunicat que el "trasllat posarà punt i final a una situació que es va plantejar com a solució transitòria mentre duraven els treballs de construcció del CAP del Rieral, però que s'han anat allargant en el temps". En aquest sentit, la CSMS va recordar que l'activitat al CAP de Fenals es duia a terme en mòduls prefabricats des de 2006 i que es tractava d'un centre d'atenció primària que funcionava de "de manera provisional" des de llavors.

Ara, però, s'ha decidit aturar l'activitat en aquell centre i traslladar el personal i el servei al CAP del Rieral. Allà, s'ocuparà una planta que estava sense utilitzar i així -segons la Corporació- "s'optimitzaran els espais de l'equipament i es millorarà el confort tant d'usuaris com de professionals". A més, va destacar que hi treballaran els mateixos professionals que hi havia a Fenals. I que cada pacient mantindrà el seu metge i la infermera i també la història clínica única. Així mateix, la Corporació va detallar que també es mantindrà l'horari d'atenció, que és de vuit del matí a vuit del vespre, de dilluns a divendres.

Segons defensa la Corporació de Salut, el trasllat comporta també "una millora de l'atenció assistencial", ja que "s'unifiquen els serveis en un mateix centre on ja hi ha serveis de treball social, atenció domiciliària, seguiment de l'embaràs o odontologia". Per això, l'ens sanitari defensa que la nova estructura està pensada "realment com a CAP i no en mòduls prefabricats" i es disposarà de millors instal·lacions.

Paral·lelament, segons el comunicat de la Corporació, l'Ajuntament de Lloret i la CSMS estan planificant ja "els nous usos assistencials" que tindran aquests mòduls de Fenals, que quedaran buits a finals de juny.

Per altra banda, la corporació va informar que a partir del 22 de juny s'activaran els horaris d'estiu, de manera que el CAP Lloret de Mar centre obrirà durant les 24 hores del dia fins al 15 de setembre.

El cas del tancament del CAP de Fenals es va fer públic dilluns al vespre quan el grup d'ICV-EUiA de Lloret va denunciar en un comunicat que la Corporació tenia la intenció de tancar de manera definitiva el centre sanitari. El grup polític en va tenir coneixement quan l'ens sanitari va enviar un escrit al comitè d'empresa advertint de la notícia del tancament. En l'escrit enviat, la Corporació exposa que el canvi farà que les tasques es facin en unes "instal·lacions totalment dissenyades" com a centre d'atenció primària i que es "millorarà la cobertura", però també reconeix amb claredat que es tracta d'una decisió econòmica: "Amb el tancament d'una unitat s'aconsegueix la minoració de costos en despeses de manteniment i neteja d'instal·lacions i subministraments". Uns estalvis que considera en el mateix escrit com a "rellevants atesa la necessària contenció de la despesa" per la situació de crisi.

Des del Departament de Salut van destacar que eren coneixedors de tots els canvis i que suposaran una millora per a la població i els empleats. "El trasllat suposarà una millora important tant per als pacients com per als professionals del centre. Allà hi havia un espai desaprofitat, que ara se li donarà un ús pel qual va ser construït", van destacar fonts del Departament. "Així quedarà concentrada l'activitat d'atenció primària en dos CAP, que són els necessaris per atendre la població de Lloret", van afegir des de Salut i van concloure que s'està treballant a "donar resposta a un altre servei assistencial" al CAP de Fenals.

L'alcalde de Lloret, Romà Codina, va preferir no fer declaracions fins a no tenir la comunicació oficial de tancament, que a dia d'ahir va afirmar que encara no havia rebut.