L'Ajuntament de Tossa va aprovar ahir per unanimitat -amb els vots de TU, PSC i CiU- una moció impulsada per la Plataforma Marea Ciutadana, formada per veïns de la localitat, per exigir al Departament de Salut de la Generalitat que el CAP de Tossa romangui obert les 24 hores del dia durant tot l'any. Un acord que es notificarà al Director dels Serveis Territorials de Salut a Girona.

El CAP de Tossa -com els de tota la Selva marítima- ha patit una retallada horària del 50%, eliminant les urgències nocturnes. Ara, el centre està obert des de les vuit del matí a les vuit del vespre, deixant veïns i turistes 12 hores sense servei mèdic. El govern va recordar que per accedir al servei, el ciutadà ha de trucar al 112. Quan la persona que l'atén li fa el diagnòstic, en cas necessari, el pacient és derivat i traslladat amb ambulància a l'Hospital Comarcal de Blanes, que és el centre mèdic més pròxim a Tossa. En el cas d'una pacient embarassada, aquesta és derivada a l'Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella.

La regidora Anna Gata (PSC) va destacar en la lectura de la moció que l'hospital Comarcal de Blanes està a 26 quilòmetres de Tossa i sovint es col·lapsa a causa del tancament de diversos CAP's nocturns, i l'Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella està a 38 quilòmetres de Tossa. A més, l'edil va destacar la situació geogràfica de la vila, el seu difícil accés -carreteres amb moltes corbes- i que no es poden agafar grans velocitats. També va afegir que els tècnics de l'ambulància no poden administrar medicaments ni exercir pràctiques que necessiten de titulació mèdica, com alguns primers auxilis. I també que l'ambulància és compartida amb altres poblacions i no sempre està a Tossa. Per tot això, la Plataforma Marea Ciutadana -impulsora de la moció- ha recollit més de 2.500 firmes contra les retallades sanitàries que faran arribar a les autoritats dels Serveis Territorials de Girona.

Per altra banda, el ple també va aprovar un tràmit del POUM pel qual es retrocedia en l'expedient fins abans de les sentències del TSJC que l'anul·lava. I era per donar compliment a aquestes. La regidora de CiU Assumpta Margenats va assegurar que el partit va votar-hi en contra perquè les sentències no són fermes i que el cas encara està en un recurs al Tribunal Suprem.