Les denúncies creuades entre l'expresident de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, i l'aleshores assessora Minerva Amador han tornat a passar pels jutjats. Ahir va tocar el torn als testimonis de la suposada extorsió. Aquí les versions que han donat uns i altres són contradictòries.

Per una banda, el també assessor d'UDC a l'ens, Fidel Rincón, va acusar Torramadé de presentar "una denúncia falsa" contra Amador, i d'haver-se aprofitat "fraudulentament" del document que es va consensuar en la trobada al restaurant del Tir Olímpic. Per altra banda, el cap de Protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant, va assegurar que Amador i el seu marit li van "exigir" diners a canvi de guardar silenci.

Així, el serial de les denúncies creuades entre Torramadé i Amador va escriure ahir un capítol més. Després que entre abril i maig el jutjat prengués declaració als testimonis pel cas de la suposada agressió sexual, ahir va tocar el torn a l'altra part.

El Jutjat d'Instrucció Número 3 de Girona, a qui va anar a parar la denúncia per extorsió que va presentar Torramadé, va citar els testimonis d'aquesta causa. N'hi havia tres: el cap de Protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant; l'aleshores assessor d'Unió a l'ens, Fidel Rincón, i l'advocat barceloní Francesc de Paula Rovira (vinculat al partit democristià).

Reunió a Sant Gregori

Les declaracions d'uns i altres van girar totes al voltant d'una mateixa data: el 15 de novembre de l'any passat. Aquell dia, Minerva Amador, el seu marit, Amargant i Rincón es van trobar en un reservat del restaurant del Tir Olímpic de Sant Gregori.

Segons va declarar el cap de Protocol de la Diputació, en aquesta trobada va ser on la parella va "exigir" 50.000 euros a canvi de ?guardar silenci sobre els suposats tocaments. "Em van demanar aquesta quantitat a canvi de desvincular-se de la Diputació, no veure més el senyor Torramadé ni tenir cap altre tracte amb Unió", va explicar Josep Maria Amargant.

En aquesta trobada va ser on també es va consensuar el contingut del document que acompanya la denúncia d'extorsió. En cap punt d'aquest escrit, redactat pel llavors advocat d'Amador, Francesc de Paula Rovira, hi constava que l'exassessora percebria aquests diners en concepte de liquidació pels dos anys i mig que li quedaven de contracte -tot i que, com a càrrec de confiança de la Diputació, no li corresponia cobrar indemnització.

Sí que s'hi deia, però, que si Minerva Amador trencava el silenci, hauria de pagar una multa a Jaume Torramadé. I precisament, l'import que s'hi fixava era de 50.000 euros. "Al document s'especificava que, si aquesta senyora parlava del president de la Diputació o dels diputats de CiU, hauria de pagar 50.000 euros; i aquesta és la pista", va explicar el cap de Protocol de la Diputació, en relació amb la denúncia per extorsió.

Aquesta versió dels fets, però, es contradiu en alguns punts amb la que va donar l'exassessor d'UDC a la Diputació. Fidel Rincón va explicar que, aquell 15 de novembre, ell no va estar present a tota la reunió -la va deixar a mig fer perquè tenia un compromís personal-.

Rincón, però, va assegurar que allò que va voler fer Minerva Amador a l'hora de demanar els 50.000 euros era "transformar les ofertes que rebia per tapar" els suposats tocaments "amb una liquidació" per tot el temps que li quedava al càrrec. L'exassessor va explicar que, tot i que és cert que a Minerva Amador no li correspongués indemnització -era càrrec de confiança- sí que aquest extrem "és discutible" perquè la seva relació amb la Diputació i amb Unió era semblant a un contracte laboral. "El partit era qui fixava horaris i remuneració", va afegir.

Segons Rincón, però, un cop les dues parts van arribar a un compromís d'acord, i aquest es va posar per escrit, Jaume Torramadé va utilitzar "fraudulentament" el document per portar Amador davant dels jutjats. "El va utilitzar per presentar una denúncia falsa per pretesa extorsió", va dir l'exassessor d'UDC.

Després de citar a declarar tots els testimonis, la pilota es trobarà ara a la teulada del jutjat d'instrucció. El seu titular serà qui haurà de decidir si la denúncia per extorsió tira o no endavant i el cas arriba a judici. En paral·lel, el jutjat d'instrucció Número 2 -que instrueix la denúncia pels tocaments- haurà de decidir el mateix per a l'altra causa que enfronta Torramadé i Amador.