Tres apicultors van denunciar ahir que aquest cap de setmana han aparegut mortes gran part de les abelles que tenen en uns terrenys entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes. En total calculen que ja deuen haver mort més de dos milions d'aquests animals i asseguren que continuaran perdent la vida més exemplars, perquè l'ecosistema de cada una de les caixes s'ha desequilibrat. Això podria suposar unes pèrdues econòmiques de més de 10.000 euros, segons destaquen els mateixos apicultors.

Cal destacar que entre els tres apicultors tenen a la zona fins a 120 caixes afectades i cada una de les caixes en aquesta època -que és propícia per a l'animal- conté entre 40.000 i 80.000 abelles. Les caixes estan situades a unes muntanyes sobre l'escola forestal de Santa Coloma de Farners, tot i que n'hi ha algunes que es troben ja al terme de Riudarenes. Destaquen que no és el primer cop que es produeix i denuncien que no tenen eines per lluitar-hi.

Un dels apicultors afectats, Joan Maria Carranza, va explicar que els fets es van produir dissabte. Quan van anar a veure les caixes de les abelles, es van trobar un escampall d'aquests animals morts davant de les caixes, un fet que no és habitual perquè no tenen per què anar a morir totes just al mateix lloc. Això ja els va fer pensar que s'havia produït alguna "intoxicació massiva", va destacar Carranza. Segons va destacar l'apicultor, sospiten que s'ha ruixat alguns dels camps de l'entorn amb un producte fitosanitari que podria haver provocat la mort massiva de les abelles. "Són sospites només. No ho sabem perquè no ho podem demostrar", va afirmar Carranza.

Van denunciar el cas als Agents Rurals i aquests van aixecar acta i es van endur unes 30 abelles per analitzar-les. A més, els van explicar -segons diuen- que en uns dos mesos potser vindrien a demanar-los les abelles des de l'administració per analitzar-les. Els apicultors denuncien, però, que no saben si vindran i que si ho fan en dos mesos potser serà massa tard, perquè ja no es detectarà el que ha matat les abelles. Segons van denunciar els afectats, no és el primer cop que succeeix i es queixen perquè l'administració pública no investiga aquests casos.

En tot cas, les sospites dels apicultors es basen en el tipus de mort que han patit les abelles i perquè el dissabte va ser el primer dia que va fer bo i no va ploure, de manera que era un bon moment -econòmicament parlant- per ruixar els camps. Els apicultors defensen, però, que en un altre moment, com la nit, hagués estat menys devastador o que en tot cas que voldrien que se'ls hagués advertit.

Un altre dels apicultors afectats, Albert Tort, que és professional, va destacar que ja és la quarta vegada que pateix un cas com aquest en 8 anys. Va explicar, a més, que farà uns 3 anys va patir la pitjor situació quan li van matar completament les 150 caixes que tenia i que llavors va suposar unes pèrdues d'uns 30.000 euros. Ara calcula que poden ser uns 10.000 euros i que li han afectat 86 caixes. Tort va afirmar que està convençut que ha estat un producte fitosanitari, però no sap quin i d'on.

Finalment, els apicultors van voler denunciar que es tracta d'un cas greu tenint en compte la importància que tenen les abelles. Van destacar que aquests animals fan el 75% de la polinització total que es fa en les flors i arbrers fruiters i que tenen un paper fonamental per a tot el sistema.