L'episodi de forta sequera que va patir Catalunya el 2007 i 2008 ha conscienciat a molts gironins sobre la importància d'estalviar aquest bé. Des de fa cinc anys, el consum d'aigua domèstica a les comarques gironines ha caigut un 15% passant dels 140 o 150 litres de mitjana per habitant i dia a uns 120 o 130. Tot i això, des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la Diputació de Girona i el CILMA aposten per continuar sensibilitzant la població i han començat una campanya d'estalvi a 45 municipis gironins on repartiran 4.800 mecanismes reductors per a les aixetes i faran 40 xerrades. A més, els pobles participants acolliran l'exposició itinerant, "L'aigua en equilibri", sobre el cicle de l'aigua.

De mitjana, els gironins acostumen a gastar uns 120 o 130 litres d'aigua per dia. Una xifra bastant menor als 140 i 150 litres que es consumien ara fa uns cinc o sis anys. "La bona notícia és la tendència a la contenció que hem vist en els gironins, sobretot arran de l'episodi greu de sequera d'ara fa uns anys", va explicar el cap de la demarcació territorial de l'ACA, Àlex Rocas. En concret, des del 2007 es consumeix entre un 13 i un 15% menys d'aigua a les comarques gironines. Tot i això, es tracta d'una xifra bastant allunyada dels 109 o 110 litres per habitant i dia que s'utilitza a les grans ciutats. "El consum varia molt si es tracta d'un entorn metropolità o municipis esponjats de comarques gironines", va explicar Rocas.

Des de l'ACA asseguren que seria "factible i bo" arribar 110 o 115 litres d'aigua per habitant i dia. "No és tant important tenir un objectiu fixat sinó fer l'ús necessari de l'aigua", va afegir Rocas. En principi, el nivell òptim -en àmbit metropolità- seria consumir uns 90 o 100 litres d'aigua per habitant i dia.

Tot i aquesta notable reducció del consum, des de l'ACA, la Diputació de Girona i el CILMA volen continuar sensibilitzant a la població sobre la importància de tenir cura d'aquest recurs. "Ara estem en un bon moment, les últimes pluges han deixat els embassaments plens i tenim garantit el subministrament durant uns 15 o 16 mesos", va explicar Rocas. No obstant això, va ressaltar que sempre cal seguir treballant per "millorar la gestió de l'aigua". "Aquesta campanya té els precedents en l'episodi de sequera intens que va patir el territori i, en aquest cas, està pensada per als ciutadans", va detallar Rocas.