Qui ha dit que les cases han de tenir forma pentagonal i una teulada? Aquesta és la pregunta que es deurien fer un grup de quatre empresaris gironins, que han iniciat un projecte innovador en què trenquen tots els estereotips de les cases habituals. Han creat uns edificis modulars, en forma de cilindre, que busquen la màxima eficiència de consum energètic i, de fet, ja tenen aquest objectiu present des del disseny i l'inici del procés constructiu. Els impulsors van presentar ahir en una jornada de portes obertes a Vilobí d'Onyar dos prototips que han creat per iniciar la seva comercialització.

El projecte l'impulsen quatre empreses gironines del sector de la construcció -Fusteria Danès; Prefabricats Planas; Construccions Busquets; i López-Pedrero-Roda, arquitectes-. Un d'aquests impulsors, Josep Busquets, va explicar ahir que el projecte es va iniciar fa dos anys amb l'objectiu de buscar la innovació i construir unes cases que aconseguissin la màxima eficiència energètica. Per aconseguir-ho, s'ha plantejat ja en el disseny i s'han incorporat els elements necessaris també en el procés constructiu. En aquest sentit, Busquets va destacar que a les parets de les cases hi ha un espai d'aire d'uns 24 centímetres, que permet aconseguir l'aïllament i mantenir la temperatura de l'edifici. "Són cases que no tenen pèrdues de calor ni temperatura", va destacar Busquets. "Aconsegueixen un nivell de consum econòmicament molt baix. Tenim calculat que en aquests edificis el consum d'aigua calenta i sanitària, la calefacció i l'electricitat, tot, és d'uns 150 euros al mes, molt ?menys que qualsevol domicili", va destacar Busquets.

Les construccions són cases unifamiliars, sempre en planta baixa, en forma de cilindre -gairebé de ferradura- i acabades amb un material tipus metalitzat. La part exterior també es pot recobrir de vegetació, de manera que la casa es pugui integrar en l'entorn. A més, es poden fer diferents formes i canviar la distribució.

A banda de l'eficiència energètica, un altre dels avantatges que defensen els seus impulsors és la velocitat de construcció. Segons expliquen, poden entregar la casa entre dos i tres mesos des que se signa el contracte i es disposa dels terrenys. Els preus van en funció de cada un dels projectes i es calculen segons les demandes que faci el client, ja sigui de dimensions o prestacions. Per tenir una idea, però, Busquets va explicar que els prototips de Vilobí costen 150.000 euros el més gran -de 130 metres quadrats- i 115.000 euros -de 80 metres quadrats i dues habitacions.

L'objectiu de la comercialització és poder exportar la idea a d'altres països i vendre a l'estanger. De moment, ahir es van presentar i a partir d'ara iniciaran el procés de comercialització.