El professor d'Història de l'Art Medieval de la Universitat de Girona, Gerardo Boto, ha identificat en la catedral vella de Salamanca l'origen del claustre romànic de la finca Mas del Vent de Palamós. Segons va exposar Boto aquest dimecres en un congrés internacional sobre claustres del Mediterrani dels segles X a XVIII celebrat a Lisboa, i que recullia ahir el diari El País, "és sorprenent que encaixin les mesures en planta i volum de les galeries romàniques de Salamanca i les de Madrid-Palamós". Una coincidència, deia l'historiador, que "certifica el seu origen". Boto ha arribat a aquesta conclusió després d'estudiar la història del claustre romànic de la catedral vella de Salamanca i consultar els seus arxius, com va explicar ahir el director del Museu de la Catedral, Jesús Terradillos, a Diari de Girona.

En l'efervesència d'aquest cas que va generar el redescobriment del claustre a càrrec de Boto van sorgir diferents hipòtesis sobre el seu origen, cap de l'historiador de la Universitat de Girona, que es va mantenir caut i en silenci mentre n'estudiava la possible procedència, indicant únicament que la procedència més probable seria de Castella i Lleó. Així, altres historiadors i investigadors van parlar que podia ser el claustre del monestir desaparegut de San Pedro de Gumiel de Izán, a Burgos; o a Segòvia. També hi va haver qui va manifestar que podria ser del monestir de Santa María de la Vega d'Oviedo, i d'altres que consideren que es tracta d'una còpia o d'una reproducció historicista, com sosté l'informe que va encarregar el Departament de Cultural (si bé hi va haver un parell de veus discordants entre els experts que van analitzar el claustre de Palamós). Sí que es va coincidir en què la pedra provindria, molt probablement, de la pedrera de Villamayor (Salamanca).

Durant aquest procés, va apareixent la història del claustre: un antiquari de Madrid el va muntar en un solar de Ciudad Lineal el 1931 i, el 1958, el va comprar l'alemany Hans Engelhorn i el va traslladar a Palamós.

Ja el mes de setembre, un grup d'experts va vincular l'origen del claustre de Palamós amb el romànic que havia tingut la catedral vella de Salamanca. Jesús García Maldonado, aperallador i llicenciat en Història de l'Art, al capdavant d'aquest grup, va explicar que aquest podria ser-ne l'origen atès que el claustre romànic de Salamanca es va desmuntar el 1783 arran del terratrèmol que el 1755 va haver-hi a Lisboa i que va afectar l'estructura de les galeries. No obstant això, com va comentar Jesús Terradillos, per causes desconegudes, el 1785 es va decidir aixecar un claustre nou d'estil neoclàssic. Aleshores, el claustre romànic va deixar-se al jardí desmuntat, segons Terradillos, moment en què se'n perd proves documentals sobre el que li va passar.

Segons recull el rotatiu de l'exposició de Boto a Lisboa, l'historiador va recordar que el museu de la catedral de Salamanca guarda quatre vigues considerades part del sostre que va cubrir la galeria del segle XII, i que determinen una longitud de les galeries de 22,7 metres i una alçada de 4,6 metres. Unes mesures que encaixen amb les del claustre de Palamós.

A més, Boto va apuntar que a Palamós hi ha un parell de capitells amb inconografia idèntica a la d'edificis de Vallespinoso de Aguilar (Palència) i Rebolledo de la Torre (Burgos) que van ser inèdits fins el 1940 i 1935. "Aquests dos capitells, amb absoluta seguretat, són autèntics romànics", va afirmar.

A més, recull el rotatiu, va desafiar als que creuen que el claustre és una reproducció que hauran de defensar que la resta dels capitells van ser esculpits el 1930 "adaptant-se en format i dimensions a aquests dos que ja existien i que tenen les enormes dimensions de 45x90x40 centímetres".