Aprofitant la inauguració del monestir de monges benedictines de Sant Daniel, el passat dissabte 15 de juny, la consellera d'Afers Polítics de l'Ambaixada dels EUA a Espanya, Amy Tachco, va visitar Girona convidada pel diputat de CiU al Congrés Jordi Xuclà. Durant l'acte va coincidir amb el president de la Generalitat, Artur Mas, però la funcionària nord-americana assegura que no van tenir temps a parlar sobre les qüestions polítiques que estan centrant el debat a Catalunya. Tanmateix, evita pronunciar-se al respecte de la mateixa manera que defuig aprofundir sobre l'escàndol del ciberespionatge que va donar a conèixer el passat maig l'exagent de la CIA Edward Snowden en filtrar el programa de vigilància PRISM.

Què li ha semblat Girona?

De veritat que és un lloc magnífic. El barri jueu és absolutament encantador. He vist que és una ciutat preciosa amb un gran potencial turístic.

S'ha reunit amb Artur Mas?

No he tingut una reunió amb ell. L'he vist perquè vam coincidir fa uns mesos en una trobada amb l'aleshores ambaixador [Alan Solomont] a Barcelona. Va ser una oportunitat de saludar-lo perquè el conec de les reunions amb l'ambaixador i em serveix per veure l'ambient a Catalunya en aquest moment, que és molt interessant.

Es pot considerar aleshores que els EUA tenen una posició en relació la consulta sobre la independència de Catalunya?

El que diem sempre, i és la posició oficial i la meva, és que es tracta d'un assumpte intern d'Espanya. És tot el que hem de dir. Òbviament jo vaig passar uns dies a Barcelona i vaig venir aquí a Girona per veure el que passa políticament perquè sóc la Consellera d'Afers Polítics però no entrarem en l'assumpte. Tenim una posició molt clara però ens interessa el que passa en aquesta part del país a nivell polític i econòmic perque és una part econòmicament important d'Espanya.

Han estudiat els EUA un escenari que contempli una possible independència de Catalunya?

No diria que hem estudiat escenaris. Estem mirant el que passa ara mateix però, com he dit, tenim una posició molt clara: és un assumpte intern d'Espanya.

No negarà que tots els països acostumen a estudiar escenaris polítics i possibilitats de cara al futur en multitud d'assumptes...

El que fem ara mateix és escoltar els polítics espanyols i catalans per conèixer les seves opinions sobre els escenaris.

Significa això que, de moment, no contemplen una Catalunya independent?

Dic que és un assumpte intern d'Espanya. No tenim una opinió ni posició sobre el tema.

Canviant d'assumpte. De quina manera han rebut els EUA la crítica de la UE respecte al ciberespionatge que va posar de manifest l'exespia Edward Snowden?

De veritat, no tinc massa coses a dir sobre el tema. Honestament, no et puc respondre.

Significa això que els EUA informaran als països de la UE víctimes del ciberespionatge si s'han investigat els seus ciutadans?

He estat tres dies a Barcelona mirant el que està passant en aquesta part d'Espanya i el que puc dir és que hi ha hagut declaracions del president dels EUA, de diversos funcionaris i oficials del govern americà sobre el tema i no tinc res més a afegir.

Podriem considerar que Edward Snowden, a l'actuar com ho va fer, estava fent prevaldre el dret a l'ús de la resistència que contempla la declaració d'independència dels EUA?

(Riu) M'encanten aquestes preguntes! Bé, jo diria que no veiem una connexió, que veiem el tema de Catalunya com a tema intern d'Espanya i el que estem fent nosaltres és igualment una cosa que el govern americà està gestionant segons les nostres lleis als EUA.

Doncs parlem del nou ambaixador americà, James Costos, quines són les seves prioritats?

Estem molt interessats en el que passa econòmicament a Espanya i en ajudar el Govern espanyol en les decisions molt difícils que està prenent en aquest moment, a més de veure les possibilitats de cooperació amb les negociacions sobre l'acord de lliure comerç i inversió que començarem entre la UE i els EUA. A més, tenim una relació molt forta de cooperació militar bilateral i apreciem molt que Espanya hagi aprovat un canvi del tractat entre els EUA i Espanya per permetre l'arribada de quatre destructors americans que atracaran a Rota el 2015. No veiem molts canvis de prioritats, tot i que cada ambaixador ve amb les seves idees.