El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, va carregar divendres contra ERC i va assegurar que «no tenen ni «puta» idea de responsabilitat» de govern i va considerar que TV3, Convergència i un sector d'Unió els «estan aplanant el terreny» per una futura victòria electoral a Catalunya. Duran Lleida també va insinuar que el futur de la consulta quedarà en res i va desafiar a «trobar-se d'aquí quatre anys i veurem en què ha quedat aquest procés de transició nacional».

A mesura que va anar pujant les crítiques, Duran també va ironitzar sobre els alcaldes que pengen l'estelada i va agrair que hi hagi militants que es donin de baixa, en referència als militants democristians de la Cerdanya que estaven descontents amb el paper del mateix Duran Lleida i l'acusaven d'haver boicotejat la campanya de CiU al Parlament.

El Josep Antoni Duran Lleida més crític es va exhibir divendres a l'assemblea Intercomarcal d'Unió a l'Hotel AC Palau de Bellavista. Va fer una contundent intervenció d'aproximadament mitja hora davant d'uns 200 militants que va servir de cloenda a l'acte.

Segons una gravació a la que ha tingut accés Diari de Girona, en la reunió a la que no podien assistir els mitjans de comunicació, Duran Lleida va carregar durament contra ERC i la seva còmoda posició actual al Parlament. Malgrat que alguns temes ja n'havia parlat en la roda de premsa anterior a la trobada, el dirigent d'Unió Democràtica va ser molt més agressiu i crític davant dels seus militants de Girona.

En un moment de la seva al·locució, Duran Lleida atribuïa els retallades a les polítiques d'austeritat impulsades a Espanya i a Europa, però va aprofitar per criticar els partits d'oposició. Va avisar que ERC denuncia «només una cosa: que Catalunya té un dèficit fiscal del 7, 8 o el 9%» i que es culpa de Madrid. Va ser llavors quan va assenyalar que a més «hi ha retallades perquè aquest país va estar governat per una gent irresponsable que no tenen ni puta idea (sic) del que és la responsabilitat de governar». I va concretar que «aquest són també Esquerra Republicana». A més va qualificar Oriol Junqueras «d'un bon xicot».

En la Intercomarcal d'Unió, no van ser les seves úniques paraules contra els republicans, ni els que defensen un procés sobiranista. La intervenció del màxim dirigent d'Unió Democràtica va evidenciar la seva preocupació per les enquestes, la del CEO i la que va publicar el diari El Periódico.

En aquest context va recordar, CiU «estem patint un desgast molt important mentre ERC està vivint una lluna de mel». «Qui es crema som nosaltres, [ERC] no pren cap decisió, i tots plegats, TV3, Polònia, RAC1, Convergència i alguns d'Unió, fem un discurs que està aplanant el terreny a Esquerra Republicana».

Els fruits per a Esquerra

Va recordar que Xabier Arzallus, exlíder del PNB, deia que «hi ha gent que sacseja l'arbre, però recull el que està més enllà de mi perquè és més creïble». Per això va advertir que «estem remenant massa l'arbre i a la vista està a les enquestes que els fruits no els recull CiU, els recull Esquerra». I va remarcar que «jo no estic satisfet amb la lectura que fa Convergencia de «no passa res»». Va concretar que «jo no sóc d'Esquerra, jo sóc adversari d'Esquerra».

Malgrat admetre que Unió està a favor del dret a decidir des de 1931, va fer una crida a ser realista. Va posar com a exemple al proclamació republicana de Companys i Macià i com van enviar «Carrasco i Formiguera a Madrid a negociar i va tornar sense república independent i sense república catalana dins de la república ibérica. Va tornar amb la Generalitat», va rememorar el líder democristià. «És molt fácil fer proclames des dels balcons, des dels mítings», va advertir. «Tot aquest discurs ajuda a que Esquerra Republicana ens superi i jo no estic d'acord», va denunciar.

Als militants d'Unió de Girona els va indicar que «sé que algunes opinions meves no us agraden. Sé que el vostre entorn és el que és», en referència a l'augment dels sobiranisme a comarques gironines. «Sé que els alcaldes heu de penjar l'estelada i que els de la Cerdanya estaveu neguitosos», va ironitzar.

Va fer llavors una crida perquè s'entengui que «Catalunya són set milions». «No us enganyaré, d'aquí quatre anys en tornem a trobar i llavors veurem qui ha enganyat a qui i en que ha quedat aquest procés de transició nacional», va augurar.