Els metges de família reclamen al Govern que inicii la prova pilot per convertir els Centres d'Atenció Primària (CAP) gironins en una empresa pública separada de l'Institut Català de la Salut (ICS). Els facultatius de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) van fer aquesta reivindicació per resoldre els problemes de gestió i de pressupost que asseguren que comporta el model actual, un sistema en el qual tant els ambulatoris com els hospitals públics catalans estan regits per una única empresa que depèn de la Generalitat.

El departament de Salut va anunciar fa més d'un any la fragmentació de l'ICS en petites filials amb autonomia de gestió. El pla havia de començar amb una prova pilot a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida i als 26 CAP públics de les comarques gironines. De moment però, el procés està completament aturat i els ambulatoris continuen amb el sistema de gestió antic.

Això va portar a la CAMFiC a reclamar ahir la immediata posada en marxa de la prova pilot. Segons els seus resposables, els professionals que treballen als CAP no tenen prou protagonisme a l'hora de prendre decisions, tot i que la seva eficiència, remarquen, «ha estat sobradament demostrada».

En aquest sentit, el metges van qualificar la gestió actual de l'ICS d'«hospital-centrista» i van afegir que «és ineficient i té poc futur». El problema principal, van subratllar els facultatius de primària, té a veure amb la forma com es gestionen els pressupostos dels centres. Segons la CAMFiC, «actualment els estalvis que generen els CAP no repercuteixen en els propis centres sinó que van destinats a eixugar el deute d'altres punts del sistema sanitari».

Redistribuïr els diners

La presidenta de la CAMFIC, Dolors Forés, va explicar en declaracions recollides per l'agència EFE que la reivindicació no suposa defensar només la seva professió, sinó tenir un nivell d'assistència sanitària més proper i eficient. De fet, tampoc demanen que es destinin més diners a la Conselleria de Salut, sinó que es redistribueixin de manera diferent.

Els metges de família esperen que els canvis que el Govern ha planificat per l'ICS serveixin per donar als propis facultatius més capacitat de decisió, i sobretot la clau per gestionar i controlar els seus propis pressupostos. També veuen en la fragmentació de l'ICS l'oportunitat per millorar els processos assistencials: «cal que poguem decidir sobre tot allò que necessita el pacient, i siguem nosaltres qui establim l'oportunitat de proves complementàries, quina educació secundària està indicada i on convé que es porti a terme». va assegurar la Societat en un comunicat.

Els facultatius esperen que la prova pilot serveixi per evaluar si la partició de l'ICS és necessària i positiva. No obstant, van demanar com a contrapartida ser presents en els òrgans que supervisin els resultats de la prova pilot als CAP gironins, i que els professionals de l'atenció primària «siguin escoltats de forma preferent sobre la conveniència d'estendre aquest nou tipus d'organització». També van reclamar al Govern que els garanteixi que les filials que s'han de crear «no tinguin en cap cas anim de lucre, donades les característiques del servei que presten i la seva naturalesa pública al 100%».