El 30 de juny de 1963 els antics municipis de Santa Eugènia de Ter, Palau-sacosta i Sant Daniel van signar la diligència d'incorporació a la ciutat de Girona. 50 anys més tard i coincidint amb la data exacte d'aquesta annexió històrica, es va realitzar ahir un acte institucional de rememoració al saló de descans del Teatre Municipal de Girona.

Una cinquantena de persones dels diferents barris van acudir a la cita que va presidir l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, qui va remarcar que "el que ens hem de proposar entre tots és no haver de recórrer als aniversaris per rescatar de l'oblit l'aportació tradicional, patrimonial, històrica, cultural, social i econòmica que han representat aquests pobles per Girona". També els representants ?veïnals d'aquests territoris van intervenir en l'acte i van coincidir en destacar que aquesta iniciativa suposa només un petit pas per compensar el "greuge" que han patit històricament.

"Nosaltres considerem que el que es va fer va ser un greuge i això és només un acte en la línia de solucionar un deute que l'ajuntament va obrir amb aquests pobles", va explicar a Diari de Girona el membre de l'Associació de Veïns de Santa Eugènia, Ramon Macaya, que va afegir "que, tot i que l'acte ha estat molt càlid, molt expressiu, és només un pas".

En aquest sentit, el president de l'Associació de Veïns de Sant Daniel, Rafel Travé, va recordar que "fa 50 anys la gent va estar en desacord amb aquesta annexió" i va remarcar que "de moment" se senten satisfets pel reconeixement que ha donat l'ajuntament gironí a aquests antics municipis. "Ens sentim escoltats", va dir Travé.

També en aquesta mateixa línia es va expressar el president de l'associació de veïns del barri de Palau-sacosta, Romà Monreal, que va declarar que "entenem que això és el mínim que es podia fer i que a partir d'ara podrem treballar tots junt mirant-nos directament a la cara i seguint la bona sintonia".

Reconeixement institucional

El moment més emotiu de l'acte d'ahir és va produir quan es van aplaudir els domassos dels tres antics municipis que des del divendres pengen al balcó de l'Ajuntament gironí en motiu de la rememoració d'aquesta data històrica.

El d'ahir va ser només un dels actes i activitats previstes per donar a conèixer a la ciutat la història i identitat dels pobles, que inclouen entre d'altres exposicions fotogràfiques, conferències i visites guiades. El pròxim esdeveniment es farà el 13 de juliol i consistirà en una marxa-cursa popular que recorrerà els límits dels antics municipis.

"També tenim propostes per difondre la nostre història a nivell didàctic i per recuperar el que es pugui recuperar encara dels antics monuments identitaris de cada poble", va avançar Josep Corney, president de l'agrupació cultural de Palau que va anunciar que "en uns mesos, si no surt cap imprevist, tindrem el centre social que portem reivindicant des de 1986".

Els presidents de les tres entitats de veïns van coincidir en agrair a l'ajuntament l'esforç per recuperar una mèmoria col·lectiva oblidada durant mig segle.