El fotoperiodista blanenc Joaquim Robert i Ruiz va morir ahir als 76 anys víctima d'un càncer. Nascut l'any 1936, Robert era membre d'una família relacionada amb la indústria tèxtil. El seu avi va ser alcalde de Blanes i posteriorment, el seu pare va exercir com a regidor de la ciutat.

Apassionat per la fotografia, Joaquim Robert va ser un dels primers fotògrafs i cineastes amateurs del municipi i juntament amb Josep Maria Padern va fundar l'Afic, l'Associació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes durant els primers anys de la dècada dels 60.

Com a fotoperiodista, va retratar durant dècades tots els aspectes de la vida social, política, esportiva i cultural de Blanes i va treballar al diari Los Sitios, Diari de Girona, les revistes Recull i Celobert. També va exercir com a corresponsal a la Costa Brava sud per a l'Independent de Perpinyà i col·laborava amb Ràdio Blanes. Darrerament treballava pel portal digital Girona Notícies.

Joaquim Robert va fer una donació del seu fons fotogràfic, compost de 5.000 imatges, a l'Arxiu Municipal de Blanes.

Aquest li va dedicar una exposició l'any 2004 titulada Fotoperiodisme i Societat a la Costa Brava Sud. El Blanes de Joaquim Robert (1960-1975). Posteriorment se'n va editar un llibre-catàleg amb prop de 200 fotografies.

La mostra, que també es va poder veure a Barcelona, a la seu de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya, permetia copsar l'esperit de l'època.

Hi apareixia retratat el primer turisme de masses, els canvis urbanístics de la zona, les celebracions religioses i inauguracions oficials o les visites de personatges famosos a la Costa Brava, com un concert de Joan Manuel Serrat l'any 1972.

Amant de la vela

Una altra de les seves passions va ser el mar. Robert va treballar durant gairebé dues dècades com a jutge de regates del Club Vela Blanes i l'estiu passat va rebre un homenatge per la seva tasca en aquesta institució. Anteriorment també havia rebut la insígnia d'argent de la Federació Catalana de Vela, l'any 1992, i al 65, un tribut del Col·legi Català de Jutges juntament amb altres jutges i jurats de regata de les primeres promocions.

Joaquim Robert serà enterrat aquesta tarda a les cinc a la parròquia de Santa Maria de Blanes.